Home » Natură » O nouă descoperire rescrie un capitol esenţial din istoria vieţii pe Pământ

O nouă descoperire rescrie un capitol esenţial din istoria vieţii pe Pământ

Publicat: 19.12.2018
O echipă internaţională de paleontologi, care include cercetători de la University of Bristol, a descoperit că reptilele zburătoare, pterozaurii, aveau de fapt patru tipuri de pene, iar acestea erau comune cu cele ale dinozaurilor, împingând înapoi originea penelor cu circa 70 de milioane de ani.

Pterozaurii erau reptile zburătoare contemporane cu dinozaurii acum 230-66 de milioane de ani. Se cunoştea de multă vreme că pterozaurii aveau un fel de puf despre care se credea că e diferit faţă de penele dinozaurilor şi păsărilor, scrie Phys.

Într-o nouă lucrare publicată pe 17 decembrie în jurnalul Nature Ecology & Evolution, o echipă  mixtă de la universităţile Nanjing, Bristol, Cork, Beijing, Dublin şi Hong Kong a arătat că pterozaurii aveau cel puţin patru tipuri de pene: filamente simple (peri) (a), mănunchiuri de filamente (b), filamente cu un smoc la jumătatea firului (c) şi puf (d).

Cele patru tipuri de pene. Credit: Zixiao Yang

Aceste patru tipuri sunt, de asemenea, cunoscute de la două grupuri importante de dinozauri: Ornithischia, un ordin de dinozauri erbivori şi Theropoda, care include strămoşii păsărilor.

Baoyu Jiang, de la Nanjing University din China, care a condus studiul, a precizat: „Am mers în Mongolia interioară pentru a studia formaţiunea Daohugou. Ştiam deja că situl are specimene excelente de pterozauri cu perii conservaţi şi eram sigur că putem afla lucruri noi prin studierea atentă”.

„Unii cercetători au sugerat că există doar un tip simplu de penaj, dar studiul nostru a arăta că există mai multe”, a precizat Maria McNamara de la University College Cork. „Ne-am concentrat pe zone în care penele nu se suprapun şi unde le puteam vedea structura. Aveau chiar şi detalii ale melanozomilor, care le dădeau penelor o culoare portocalie”, a adăugat cercetătoarea.

„Am realizat analize evoluţionare care au arătat în mod clar că aceste sctructuri sunt pene, precum cele văzute la păsările moderne şi la diferite grupuri de dinozauri”, a precizat Mike Benton de la University of Bristol. „În ciuda analizei atente, nu am putut găsi dovezi morfologice că cele patru tipuri sunt în vreun fel diferite de penele păsărilor şi dinozaurilor. Astfel, deoarece sunt la fel, înseamnă că au aceeaşi origine pe linia evolutivă, care era acum 250 de milioane de ani, cu mult înaintea apariţiei păsărilor”, adaugă cercetătorul.

Benton mai adaugă şi că „descoperirea are implicaţii uimitoare pentru înţelegerea noastră asupra originii penelor, dar şi pentru o perioadă importantă a revoluţiei vieţii pe uscat. Atunci când au apărut penele, acum circa 250 de milioane de ani, viaţa îşi revenea după extincţia în masă de la sfârşitul Permianului. Dovezile independente arată că vertebratele de pe uscat, inclusiv strămoşii mamiferelor şi dinozaurii, şi-au schimbat postura de la orizontală spre verticală, aveau sângele mai cald şi în general trăiau viaţa într-un ritm mai alert. Strămoşii mamiferelor de atunci aveau deja păr, astfel că pterozaurii, dinozaurii şi rudele lor aveau pene pentru a regla temperatura”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care au fost primele vieţuitoare cu pene?

A fost descoperit un dinozaur cu pene, mare cât un autobuz!

A fost descoperită cea mai veche mătreaţă. Are 125 de milioane de ani şi a aparţinut unui dinozaur

10 mistere încă nedescifrate ale dinozaurilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase