Home » Natură » Un gheţar din Italia este „îmbrăcat” în prelate reflectorizante imense pe timpul verii

Un gheţar din Italia este „îmbrăcat” în prelate reflectorizante imense pe timpul verii

Publicat: 24.06.2020

În fiecare vară, gheţarul Presena din nordul Italiei este protejat de soare cu prelate reflectorizante imense. Gheţarul a pierdut mai mult de o treime din volumul său din 1993, iar măsura este vitală pentru salvarea sa.

GALERIE FOTO

„Această zonă se micşorează continuu, aşa că o acoperim cât mai mult posibil”, explică Davide Panizza, 34 de ani, care conduce compania Carosello-Tonale care face lucrările.

De la acoperirea a aproximativ 30.000 de metri pătraţi în 2008, când a început proiectul, echipa sa acoperă acum peste 100.000 de metri.

Elemente ce se pun sunt „prelate geotextile care reflectă lumina soarelui, menţinând o temperatură mai mică decât cea externă şi astfel păstrând cât mai multă zăpadă”, a spus el pentru AFP.

Gheţarul este situat la graniţa dintre regiunile Lombardia şi Trentino Alto Adige, iar zona acoperită este la o altitudine de 2700-3000 de metri.

Ghețarul Presena este o zonă populară de schi

Bucăţile de prelată fabricate în Austria costă până la 400 de euro fiecare şi echipa are nevoie de până la şase săptămâni pentru a le instala – şi încă şase săptămâni pentru a le elimina înainte ca iarna să revină, potrivit Mediafax.

Jumătate din costurile mari pe care le presupune folierea sunt plătite de către regionala locală, administrația turistică a ținutului Trentino, iar succesul experiementului este verificat anual de către Universitatea din Torino.

Stratul de protecție este îndepărtat cândva pe la sfârșitul lunii septembrie. Din stratul de zăpadă salvat, zona de schi poate profita mult în octombrie, pentru că, spre deosebire de alți ghețari, pot deschide mai repede datorită stratului sigur de zapadă, spre bucuria schiorilor alpini.

Ghețarul Presena este o zonă populară de schi în rândul echipelor naționale de schi și snowboard datorită altitudinii mari de peste 3000 m.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase