Home » Știință » Materialul cu proprietăţi INCREDIBILE care poate revoluţiona industria electronicelor. Conduce electricitatea, dar nu şi clăldura

Materialul cu proprietăţi INCREDIBILE care poate revoluţiona industria electronicelor. Conduce electricitatea, dar nu şi clăldura

Materialul cu proprietăţi INCREDIBILE care poate revoluţiona industria electronicelor. Conduce electricitatea, dar nu şi clăldura
Publicat: 02.02.2017
Cercetătorii au identificat un metal care conduce electricitatea fără a conduce şi căldura. Proprietatea este foarte utilă şi încalcă regulile cunoscute de oameni privind conductivitatea materialelor.

Metalul contrazice legea lui Wiedemann-Franz, care practic susţine că materialele care conduc electricitatea sunt bune conductoare ale căldurii, de aceea motoarele aparatele se încălzesc atunci când sunt utilizate des. O echipă din Statele Unite ale Americii a dezvăluit că dioxidul de vanadiu are abilităţi deosebite, notează Science Alert.

,,Descoperirea a fost extrem de neaşteptată,” spune principalul cercetător Junqiao  Wu din cadrul Bekeley Lab Materials Science Division. ,,Este o schimbare drastică a ceea ce credeam anterior despre conductori. Descoperirea are o importanţă fundamentală pentru înţelegerea comportamentului de bază al electronicelor,” adaugă el. 

Materialul ar putea fi extrem de folositor, într-o bună zi ar putea converti căldura pierdută a motoarelor în electricitate sau pentru crearea unor geamuri care nu ar lăsa să pătrundă căldura în locuinţe. 

Pentru a descoperi proprietatea bizară a materialului, cercetătorii au analizat modul în care se mişcă electronii prin structura cristalelor de dioxid de vanadium. Experţii au descoperit că temperatura pe care o putea conduce materialul este de 10 ori mai mică decât cea prezisă de legea Wiedemann-Franz. Motivul se află în modul în care se mişcă electronii prin structura materialului. 

De asemenea, dioxidul de vanadium are abilitatea de a rămâne transparent la temperaturi de 30 de grade Celsius , însă începe să reflecte lumina infraroşie la peste 60 de grade Celsius.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase