Home » Știință » Cum anestezia poate afecta funcţiile cognitive: un studiu recent ajunge la unele concluzii surprinzătoare

Cum anestezia poate afecta funcţiile cognitive: un studiu recent ajunge la unele concluzii surprinzătoare

Cum anestezia poate afecta funcţiile cognitive: un studiu recent ajunge la unele concluzii surprinzătoare
Publicat: 27.02.2018
O echipă de cercetători americani de la University of Wisconsin-Madison School of Medicine and Public Health au ajuns la concluzia, în urma unui studiu, că anestezia totală poate duce la unele probleme cu memoria, dar acestea vor fi minore.

Deşi schimbările au fost observabile pentru cercetători, „schimbările cognitive după operaţie sunt mici – probabil asimptomatice şi sub posibilităţile de observare ale persoanei operate”, a precizat Dr. Kirk Hogan, autorul studiului.

Oamenii care au participat la studiu nu aveau semne de Alzheimer, demenţă sau nici măcar o formă uşoară de tulburări cognitive înaintea operaţiei, scrie Live Science.

Studiul a analizat participanţii de la Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention (WRAP), în care persoanele de vârstă mijlocie au fost supuşi unei serii de teste psihologice şi cognitive în mai multe momente de timp. Vârsta medie a participanţilor a fost de 54 de ani.

Cercetătorii au identificat 312 oameni din acest grup care aveau una sau mai multe operaţii făcute, unde s-a folosit anestezie totală şi i-a comparat cu 652 de participanţi care nu au fost operaţi. Echipa i-a exclus pe cei care au fost operaţi pe inimă sau pe creier, intervenţii chirurgicale care pot afecta performanţa cognitivă.

În medie, cei care au fost sub anestezie totală aveau mici declinuri în memoria de scurtă durată pe o durată de patru ani, comparativ cu cei care nu au fost anesteziaţi total. Mai mult decât atât, cei care au petrecut mai mult timp sub anestezie totală au manifestat declinuri mai accentuate în funcţii cognitive, care includ aptitudini precum planificarea şi concentrarea. Totuşi, aceste schimbări au fost mici.

Studiul însă nu poate asocia în mod direct declinul memoriei cu anestezia; condiţia/boala pentru care a fost operat, alte aspecte ce ţin de operaţie sau alţi factori pot fi de asemenea responsabili pentru aceste declinuri.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Îmbunătăţeşte-ţi memoria cu 75% printr-o metodă foarte simplă

Anestezia scoate la iveală un nivel primitiv al conştienţei

Ce păţesc copiii care au fost supuşi anesteziei generale? Efectele negative descoperite recent se menţin şi la maturitate

Anestezia generală şi creierul uman. Cum sunt afectate funcţiile cognitive

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase