Home » Știință » Afecţiunea care îi face pe oameni să creadă că pielea lor a fost infestată de insecte. Este mult mai comună decât cred medicii

Afecţiunea care îi face pe oameni să creadă că pielea lor a fost infestată de insecte. Este mult mai comună decât cred medicii

Afecţiunea care îi face pe oameni să creadă că pielea lor a fost infestată de insecte. Este mult mai comună decât cred medicii
Publicat: 02.07.2018
În urmă cu câţiva ani, un bărbat a început să le spune membrilor familiei sale că există insecte în corpul său. Aceste insecte, spunea el, aveau o cochilie tare ce pocnea atunci când încerca să le scoată din piele. La început familia a încercat să-l convingă că nu este nimic în neregulă cu el. Însă bărbatul nu a ţinut cont de sfaturile familiei.

Pentru a preleva „probe”, bărbatul a început să-şi tragă din nas bucăţi de ţesut şi cartilaj până când şi-a făcut o gaură în sept. După nenumărate teste şi niciun semn al insectelor subcutanete, medicii săi au renunţat. 

Conform National Geographic, el prezenta semnele clare ale parazitozei deluzorie sau sindromul Ekbom, afecţiune în care pacientul crede că organismul său a fost infestat. Pentru o lungă perioadă de timp entomologii au insistat că aceste manifestări nu sunt atât de rare pe cât cred medicii. În prezent, un studiu realizat de Mayo Clinic sugerează că temerile entomologilor sunt reale. În primul studiu de acest fel a fost descoperit că 27 din 100.000 de americani consideră anual că sunt infectaţi. 

Multe persoane ce suferă de această iluzie consideră că au fost infestaţi cu insecte sau căpuşe de obicei descrise ca plimbându-se prin piele. În cele din urmă, majoritatea persoanelor afectate se adresează entomologilor care le spun că există doar două tipuri de insecte ce infestează oamenii: păduchii şi căpuşele. Ambele tipuri de insecte fiind uşor de depistat. Puricii sau ploşniţele pot infesta case, dar nu trăiesc pe sau în corpul uman. Există însă acarieni ce trăiesc pe pielea noastră, mai ales pe faţă, dar sunt o parte obişnuită a corpului uman, precum bacteriile ce se află în intestine. 

Deseori ideea infestării cu insecte are la bază o altă afecţiune ce produce mâncărimile, precum alergiile, problemele de nutriţie, stresul, afecţiunille nervoase sau anumite medicamente. 

Majoritatea persoanelor ce suferă de parazitoză diluzorie încep să preleveze probe acasă pe care le trimit laboratoarelor. Însă în majoritatea cazurilor rezultatele sunt negative. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase