Home » Știință » Cercetătorii au învăţat doi şobolani să conducă maşinuţe. Cum s-au descurcat rozătoarele – VIDEO

Cercetătorii au învăţat doi şobolani să conducă maşinuţe. Cum s-au descurcat rozătoarele – VIDEO

Publicat: 25.10.2019
Şobolanii făceau parte dintr-o cercetare care studia capacitatea acestora de a învăţa şi de a se adapta.

Dr. Kelly Lambert, de la Universitatea Richmond, a conceput unul dintre cele mai amuzante şi intersante experimente în care sunt folosite rozătoare. Mai exact, acesta a reuşit să înveţe nişte sobolani să conducă maşinuţe, notează Science Alert

În cadrul unui experiment conceput pentru a testa neuroplasticitatea şobolanilor, capacitatea creierelor acestora de a se adapta şi de a putea rezolva noi sarcini, cercetătorii de la Universitatea Richmond au reuşit să  îi „înveţe” pe şobolani să conducă o maşinuţă. Aceasta a fost construită dintr-un recipient de plastic în interiorul căruia se aflau trei bare din cupru care permiteau controlarea direcţiei în care maşina se deplasează. De fiecare dată în care şobolanii atingeau barele şi făceau ca maşina să se mişte, cercetătorii îi răsplăteau cu mici gustări.

Credit foto: Kelly Lambert/University of Richmond

Pentru a testa limitele capacităţilor de şoferi ale şobolanilor, cercetătorii au realizat un „circuit auto” cu surafaţa de patru metri pătraţi în care aceştia plasau alimentele tot mai departe pentru a-i învăţa pe şobolani să conducă din ce în ce mai bine.

„Au învăţat să conducă maşina în moduri unice şi au folosit trasee pe care nu le-au folosit niciodată pentru a ajunge în cele din urmă la recompensă”, a explicat dr. Lambert.

În cadrul acestui experiment au fost folosiţi 11 masculi şi 6 femele, iar cercetătorii au aflat că, în funcţie de mediul în care aceştia trăiau, rezultatele lor puteau varia. Astfel, rozătoarele care trăiau într-un mediu mai antrenant au oferit rezultate superioare în comparaţie cu cele care trăiau într-un mediu mai plictisitor.

Deşi, la prima vedere, acest experiment poate părea amuzant, dar inutil, dr. Lambert explică că astfel pot fi adunate informaţii importante care ar putea fi folosite pentru a înţelege modul în care depresia sau Parkinson ne afectează creierul. „Cred că şobolanii sunt mai deştepţi decât cred cei mai mulţi oameni şi că majoritatea animalelor sunt mai inteligente în moduri unice decât credem noi”, a explicat dr. Lambert.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase