Home » D:News » Micul dejun care ne omoară cu zile

Micul dejun care ne omoară cu zile

Micul dejun care ne omoară cu zile
Publicat: 18.10.2012
Cei care mănâncă regulat mezeluri prăjite, precum cârnaţii, şunca de porc şi alte mezeluri preparate din carne roşie riscă serios: o asemenea alimentaţie le măreşte şansele de a se îmbolnăvi de cancer.

Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii California de Sud, din Los Angeles, au descoperit că două componente care se găsesc în carnea roşie se combină formând substanţe puternic cancerigene, care măresc riscul apariţie cancerului vezicii urinare.

Proteinele şi fierul din carnea roşie se pot lega chimic, dând naştere unor substanţe numite compuşi N-nitrozo.

Unii oameni au o capacitate mai scăzută – din cauze genetice – de a remedia efectele negative ale acestor compuşi în organism, iar aceşti oameni prezintă un risc mare de a se îmbolnăvi de cancer.

Descoperirea reprezintă un nou semnal de alarmă privind pericolul unui consum mare de carne roşie, în ceea ce priveşte riscul de cancer.

Studii anterioare arătaseră că persoanele care consumă doar 50 g mezeluri zilnic – echivalentul unui cârnat sau a două felii de şuncă – sunt mai predispuse la apariţia cancerului.

Cercetătorii au descoperit că există un risc crescut de cancer al plămânilor, intestinului şi vezicii urinare în rândul celor ce mănâncă mari cantităţi de mezeluri – definite ca preparate obţinute din carne conservată prin metode ce includ sărarea, afumarea şi tratarea cu nitraţi şi nitriţi. Ca urmare, specialiştii recomandă tuturor să limiteze consumul acestor alimente.

Prăjirea şi frigerea mezelurilor sunt în mod special riscante, deoarece temperatura ridicată transformă zaharurile şi aminoacizii din ţesutul muscular (carne) în compuşi cancerigeni, în cantitate mare.

Compuşii N-nitrozo provin din nitriţii adăugaţi mezelurilor precum şunca, crenvurştii şi cârnaţii pentru a conserva carnea şi a-i da o culoare apetisantă.

Se cunoştea de decenii faptul că aceste substanţe produc cancer la animalele de laborator.

Aceşti compuşi duc la apariţia, în tubul digestiv, a unor mari cantităţi de nitrozamine, iar expunerea la aceste substanţe măreşte riscul dezvoltării cancerului de stomac şi al celui colorectal, dar poate da şi efecte la distanţă, afectând şi alte organe ale corpului, precum vezica urinară, mai ales când există şi o infecţie la acest nivel. Cancerul vezical omoară 5.000 de oameni în fiecare an în Marea Britanie, unde micul dejun tradiţional include bacon şi cârnaţi prăjiţi.  .

În general, consumul ridicat de carne roşie este asociat cu un risc crescut de cancer: Organizaţia World Cancer Research Fund a avertizat că un consum de numai aproximativ 500 g carne roşie pe săptămână măreşte şansele apariţiei cancerului de intestin cu o treime.

Sursa: express.co.uk

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii
Beatrix Potter, creatoarea celui mai iubit iepure din lume. „Slavă Domnului că nu am fost trimisă niciodată la școală; mi s-ar fi șters o parte din originalitate”
Beatrix Potter, creatoarea celui mai iubit iepure din lume. „Slavă Domnului că nu am fost trimisă niciodată la școală; ...
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate, magnetism și lumină
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate, magnetism și ...
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai simple telefoane inteligente
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai simple telefoane inteligente