Home » D:News » Micul dejun care ne omoară cu zile

Micul dejun care ne omoară cu zile

Micul dejun care ne omoară cu zile
Publicat: 18.10.2012
Cei care mănâncă regulat mezeluri prăjite, precum cârnaţii, şunca de porc şi alte mezeluri preparate din carne roşie riscă serios: o asemenea alimentaţie le măreşte şansele de a se îmbolnăvi de cancer.

Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii California de Sud, din Los Angeles, au descoperit că două componente care se găsesc în carnea roşie se combină formând substanţe puternic cancerigene, care măresc riscul apariţie cancerului vezicii urinare.

Proteinele şi fierul din carnea roşie se pot lega chimic, dând naştere unor substanţe numite compuşi N-nitrozo.

Unii oameni au o capacitate mai scăzută – din cauze genetice – de a remedia efectele negative ale acestor compuşi în organism, iar aceşti oameni prezintă un risc mare de a se îmbolnăvi de cancer.

Descoperirea reprezintă un nou semnal de alarmă privind pericolul unui consum mare de carne roşie, în ceea ce priveşte riscul de cancer.

Studii anterioare arătaseră că persoanele care consumă doar 50 g mezeluri zilnic – echivalentul unui cârnat sau a două felii de şuncă – sunt mai predispuse la apariţia cancerului.

Cercetătorii au descoperit că există un risc crescut de cancer al plămânilor, intestinului şi vezicii urinare în rândul celor ce mănâncă mari cantităţi de mezeluri – definite ca preparate obţinute din carne conservată prin metode ce includ sărarea, afumarea şi tratarea cu nitraţi şi nitriţi. Ca urmare, specialiştii recomandă tuturor să limiteze consumul acestor alimente.

Prăjirea şi frigerea mezelurilor sunt în mod special riscante, deoarece temperatura ridicată transformă zaharurile şi aminoacizii din ţesutul muscular (carne) în compuşi cancerigeni, în cantitate mare.

Compuşii N-nitrozo provin din nitriţii adăugaţi mezelurilor precum şunca, crenvurştii şi cârnaţii pentru a conserva carnea şi a-i da o culoare apetisantă.

Se cunoştea de decenii faptul că aceste substanţe produc cancer la animalele de laborator.

Aceşti compuşi duc la apariţia, în tubul digestiv, a unor mari cantităţi de nitrozamine, iar expunerea la aceste substanţe măreşte riscul dezvoltării cancerului de stomac şi al celui colorectal, dar poate da şi efecte la distanţă, afectând şi alte organe ale corpului, precum vezica urinară, mai ales când există şi o infecţie la acest nivel. Cancerul vezical omoară 5.000 de oameni în fiecare an în Marea Britanie, unde micul dejun tradiţional include bacon şi cârnaţi prăjiţi.  .

În general, consumul ridicat de carne roşie este asociat cu un risc crescut de cancer: Organizaţia World Cancer Research Fund a avertizat că un consum de numai aproximativ 500 g carne roşie pe săptămână măreşte şansele apariţiei cancerului de intestin cu o treime.

Sursa: express.co.uk

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”