Home » Știință » Cercetătorii australieni dezvoltă un prezervativ plăcut la purtare – VIDEO

Cercetătorii australieni dezvoltă un prezervativ plăcut la purtare – VIDEO

Publicat: 10.04.2015
Nu este niciun secret că multora nu le plac prezervativele. Cu siguranţă apreciază beneficiile legate de prevenirea transmiterii bolilor şi de împiedicare a sarcinilor nedorite, însă, aproape nimănui nu-i place să le poarte. Există, însă, speranţă.

Cercetătorii de la Universitatea Wollongong din Australia lucrează la dezvoltarea unor prezervative dintr-un material foarte puternic, numit hidrogel.

Hidrogelurile sunt sunstanţe solide puternice şi flexibile, folosite de decenii, dar care au fost recent modificate pentru a avea mai multe proprietăţi. Una dintre cele mai promiţătoare astfel de proprietăţi este că se simt şi se comportă ca ţesutul uman, fiind deja folosite pentru dezvoltarea unor vase de sânge artificiale sau transplanturi de ochi.

Echipa din Australia, în frunte cu Robert Gorkin, a decis să facă un pas în faţă şi să vadă dacă hidrogelul ar putea înlocui latexul. Ei au primit de la Fundaţia Bill şi Melinda Gates un grant în valoare de 100.000 de dolari pentru a cerceta această posibilitate. Nouă luni mai târziu, lucrurile arată bine. Se pare că materialul este potrivit din punct de vedere fizic să acţioneze ca un prezervativ, fiind capabil să blocheze trecerea materiei biologice.

”Primele indicii arată că materialul este suficient de puternic şi chiar previne transferul moleculelor mici”, a precizat Gorkin.

Chiar mai impresionant de atât este faptul că hidrogelurile pot fi modificate să aibă tot felul de funcţionalităţi, cum ar fi auto-lubrifierea, eliberarea unor medicamente, biodegradabilitatea şi chiar conductivitatea electrică. Spre exemplu, imaginaţi-vă un prezervativ care eliberează propria doză de Viagra sau care răspunde la stimuli exact ca pielea umană.

În funcţie de modul în care este fabricat, noul prezervativ ar putea deschide o ”lume a plăcerii”, notează jurnaliştii străini.

Prezervativul urmează să fie testat pe oameni, iar dacă rezultatele se vor confirma ar putea fi produs de fundaţia Gates, în cadrul programului Next Generation.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase