Home » D:News » „Binge-watch” este cuvântul anului 2015. La ce se referă el

„Binge-watch” este cuvântul anului 2015. La ce se referă el

„Binge-watch” este cuvântul anului 2015. La ce se referă el
Publicat: 06.11.2015
Termenul "binge-watch", care se referă la obiceiul unor persoane de a viziona un întreg sezon dintr-un serial de televiziune neîntrerupt, fără tradiţionalele pauze săptămânale dintre episoade, a fost desemnat cuvântul anului 2015, au anunţat, joi, editorii britanici ai dicţionarului Collins.

Printre ceilalţi termeni care au înregistrat o utilizare tot mai frecventă în societatea actuală, incluşi în această listă anuală, se află „clean eating” – dietă ce include doar alimente naturale -, „dadbod” – trup al unui bărbat trecut de prima tinereţe, dar care, deşi nu se antrenează la sală, este încă atrăgător – şi „manspreading” – termen ce descrie un bărbat care stă pe scaun cu picioarele depărtate şi ocupă cel puţin două locuri într-un mijloc de transport în comun, informează Reuters.

„Transgender” nu este un cuvânt nou, dar a fost inclus pe această listă anuală datorită atenţiei speciale de care s-a bucurat acest termen, după ce fostul campion olimpic american Bruce Jenner a făcut o operaţie de schimbare de sex şi a devenit Caitlyn Jenner, iar Laverne Cox, protagonista serialului „Orange Is The New Black”, a devenit prima actriţă transgender care a fost nominalizată la premiile Primetime Emmy.

Însă „binge-watch” a primit titlul suprem – cuvântul anului 2015 – datorită apetenţei tot mai pronunţate a publicului pentru această modalitate de a viziona diverse seriale de televiziune de mare succes, precum „Clanul Soprano” şi „Breaking Bad”, şi de a discuta apoi despre aceste producţii TV cu prietenii şi colegii lor, pe platformele de socializare, au precizat editorii dicţionarului Collins.

„Creşterea folosirii tehnicii «binge-watch» este în mod clar asociată cu cea mai mare schimbare în ceea ce priveşte obiceiul de vizionare al telespectatorilor de după apariţia videorecorderului, în urmă cu aproape 40 de ani”, a spus Helen Newstead, directorul departamentului de conţinut lingvistic din editura Collins.

Helen Newstead a menţionat creşterea în popularitate a platformei online Netflix şi a videorecorderelor digitale care permit utilizatorilor să vizioneze diverse programe TV oricând, oriunde şi oricât de mult doresc.

Alte două cuvinte incluse pe aceeaşi listă anuală editată de Collins English Dictionary au la bază practicile de întâlniri online caracteristice site-ului Tinder, ai cărui utilizatori pot să „lovească” („swipe”) acele persoane pe care le consideră atrăgătoare, dar şi să pună capăt unei relaţii „ascunzându-se” („ghosting”) fără nicio explicaţie de persoanele cu care au avut în trecut o legătură, dar cu care nu mai vor să comunice.

Aceste cuvinte la modă în 2015 şi definiţiile lor pot fi găsite pe site-ul Collinsdictionary.com, iar cele care vor continua să fie utilizate şi în viitorul apropiat vor fi publicate în următoarea ediţie tipărită a dicţionarului.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase