Home » Lumea digitală » Inovaţie tehnologică de proporţii: primul cip pentru computer fără semiconductori

Inovaţie tehnologică de proporţii: primul cip pentru computer fără semiconductori

Inovaţie tehnologică de proporţii: primul cip pentru computer fără semiconductori
Publicat: 23.11.2016
Cercetătorii recondiţionează tehnologii vechi de zeci de ani pentru a crea dispozitive mult mai rapide în viitor, realizând tuburi cu vid nanometrice, care ar putea îmbunătăţi dramatic viteza şi eficienţa electronicelor personale şi a panourilor solare.
Tuburile cu vid au fost prima dată utilizate la primele computere digitale în 1930 şi 1940, înainte de a fi înlocuite de tranzistori compuşi din semiconductori care pot fi realizaţi la dimensiuni foarte mici, ceea ce face ca tabletele şi smartphonurile să existe astăzi.
 
Însă, tranzistorii au limita lor în ceea ce priveşte mărimea şi viteza cu care funcţionează. Acum, cercetătorii din San Diego, Statele Unite ale Americii, s-au întors la ideea tuburilor cu vid, îmbunătăţindu-le.
 
,,Acestea nu vor înlocui toate simiconductoarele din dispozitive, dar vor fi mult mai eficiente în cazul anumitor aplicaţii,” a declarat cercetătorul Dan Sievenpiper.
 
Cel mai mare avantaj al tuburilor cu vid nanometrice este faptul că acestea transmit curentul prin intermediul aerului şi nu al unui material solid, ca rezultat procesul ar fi mult mai rapid.
 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase