Home » Știință » Cutremurele sunt chiar mai imprevizibile decât s-a crezut până acum, avertizează experţii. ”Ne-a arătat cât de puţin cunoaştem”

Cutremurele sunt chiar mai imprevizibile decât s-a crezut până acum, avertizează experţii. ”Ne-a arătat cât de puţin cunoaştem”

Cutremurele sunt chiar mai imprevizibile decât s-a crezut până acum, avertizează experţii. ”Ne-a arătat cât de puţin cunoaştem”
Publicat: 27.03.2017
Cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter din noiembrie 2016, din Noua Zeelandă, a pus la îndoială precizia cu care seismologii pot prezice extinderea undelor de şoc.

Undele de şoc ale cutremurului s-au propagat cu ajutorul a cel puţin 12 falii majore şi pe o distanţă de mai mare de 170 de kilometri şi au fost mult mai extinse decât se prezicea de modelele prezente, relatează Science News Magazine.

Într-un studiu publicat pe 23 martie în Science, o echipă de cercetare din Noua Zeelandă a precizat că faliile se găsesc la distanţe prea mari între ele pentru a propaga undele cutremurului. „Acest eveniment extrem ne-a arătat cât de puţin cunoaştem despre cutremure”, dezvăluie Ian Hamling, co-autor al acestui studiu. Multe simulări de cutremure limitează în mod artificial felul în care o ruptură se poate extinde de la o falie la alta. Aceste restricţii, precizează Hamling, pot fi chiar înlăturate. Se considera că un cutremur nu se poate propaga între falii cu o distanţă mai mare de 5 kilometri, dar cazul din Noua Zeelandă a arătat că propagarea poate avea loc şi la distanţe de 15 kilometri.

Cutremurele complexe, care implică mai multe falii, au fost dificil de studiat din cauza datelor insuficiente, deci, alături de îmbunătăţirea simulărilor, mai sunt necesare şi informaţii mai detaliate.

Aceste cutremure din Noua Zeelandă au drept cauză coliziunea dintre placa Oceanului Pacific şi a celei australiene, unde placa oceanului intră sub placa tectonică  Australia cu o viteză de 39-48 de milimetri pe an.

Deşi Noua Zeelandă este printre cele mai studiate zone de pe glob în ceea ce priveşte seismica, sunt încă extrem de multe de pus la punct.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cutremurul de 7,5 grade din Noua Zeelandă a făcut victime şi printre animale – VIDEO

Cutremurul din Noua Zeelandă a avut un efect STRANIU. A apărut fix în timpul seismului

20 de lucruri pe care nu le ştiai despre cutremure

Să fie acesta secretul prezicerii cutremurelor? Un experiment ar putea duce la salvarea a sute de mii de vieţi

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase