Home » D:News » Mihaela Bilic, la Marius Tucă Show: Slăbitul, o obsesie. O ascundem în aşa-zisa alimentaţie sănătoasă

Mihaela Bilic, la Marius Tucă Show: Slăbitul, o obsesie. O ascundem în aşa-zisa alimentaţie sănătoasă

Publicat: 08.05.2019
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a declarat, la emisiunea Marius Tucă Show, că românii au ajuns să se radicalizeze în privinţa alimentaţiei şi să transforme slăbitul într-o obsesie, ascunsă acum în aşa-zisa mâncare sănătoasă.

Într-un interviu la emisiunea „Marius Tucă Show”, Mihaela Bilic a admis că pe lângă eticheta de „nutriţionista vedetelor”, şi noţiunea de a slăbi este asociată de multe ori cu persoana sa, arătând că preocuparea pentru siluetă s-a transformat aparent într-o grijă de a ne hrăni sănătos.

„Am avut la un moment dat o editoare care era extrem de abilă în a simţi pulsul pieţii, pentru că ştii foarte bine bine că marketingul şi banii se fac într-un fel, partea de ştiinţă e altceva, şi atunci ea a găsit acest titlu “nutriţionista vedetelor” de care eu nu mai pot să scap. Toată lumea se gândeşte la slăbit nu numai în legătură cu mine, cred că slăbitul a devenit o obsesie şi acum îl ascundem în aşa zisa alimentaţie sănătoasă. Noi, undeva, în subconştient, tot despre slăbit vorbim”, a afirmat Mihaela Bilic.

Medicul nutriţionist a explicat care este cauza acestei obsesii pentru slăbit şi ce ne lipseşte pentru a face faţă abundenţei alimentare care ne înconjoară.

„Slăbitul este o consecinţă firească a faptului că trăim într-un mediu cu o supraofertă alimentară la care nu ştim să-i facem faţă. Noi nu avem din construcţie niciun fel de mecanism, organ, instrument prin care să ne protejăm şi să stăm la distanţă de mâncare, să nu o vrem, să nu o iubim, să nu ne placă, să nu o mâncăm. Şi atunci, în acest context, noi nu ştim să facem faţă mâncării când trăim în abundenţă. Ştim foarte bine să ne descurcăm când nu avem ce să mâncăm. Culmea, avem tot felul de mecanisme, organismul ştie să facă glucoză din orice, eh, în schimb beleaua este când suntem înconjuraţi de bunătăţiuri şi când suntem înconjuraţi de mâncare toate simţurile noastre se activează şi o vrem”, a susţinut Mihaela Bilic.

În opinia sa, românii au început să trateze mâncarea de pe poziţii radicale, deşi reprezintă un indicator al statutului social, dar şi un factor de socializare, un mod de a ne manifesta celebra ospitalitate. Medicul nutriţionist încearcă să le contracareze printr-un recurs la alimentaţia bunicilor şi părinţilor noştri.

„Încerc aşa un pic să readuc bunul-simţ, aşa un pic de firesc, că mi se pare că ne-am isterizat, ne-am radicalizat teribil când vine vorba de mâncare, culmea, noi românii, cărora ne place să mâncăm şi considerăm mâncarea… suntem, na, ca orice balcanic, ca orice latin, mâncarea e în centrul mesei, mâncarea este simbol de ospitalitate, este simbol de…sau mă rog statul social, şi de socializare, dar, în acelaşi timp, să nu uităm, prin intermediul posesiunilor noastre financiare, materiale şi a mâncării demonstrăm celor din jur… asta e, piramida lui Maslow ne spune, demonstrăm celor din jur care ne este poziţia în societate. Şi-atunci, un om care nu are ce să pună în coş şi nu are masa bogată, chiar şi în afara sărbătorilor tradiţionale, el, din punct de vedere psihologic, va fi distrus, va fi dărâmat. Adică, în primul rând trebuie să fie coşul plin”, a explicat Mihaela Bilic.

Chiar dacă admite că toata viaţa ta a fost şi este o dietă, medicul nutriţionist spune că preocuparea sa pentru mâncare, plăcerea de a mânca au fost motorul care a ajutat-o să devină ceea ce este astăzi.

„Dacă aş fi găsit soluţia, metoda prin care să-mi scot mâncarea din cap, cu siguranţă ar fi ştiut-o toată lumea, şi, paradoxal, viaţa mea ar fi devenit mai tristă. La un moment dat, stăteam şi mă gândeam, exact ca în filosofie, unele lucruri pe care le considerăm în viaţa noastră, nu ştiu, mai degrabă minusuri sau neajunsuri, ele se dovedesc câteodată un motor, măcar în căutare, dacă nu în preocupări. Stăteam şi mă gândeam… dacă eu aş fi fost într-o relaţie extrem de nonşalantă, ca să nu zic detaşată şi indiferentă cu mâncarea, dacă nu aş fi văzut niciuna din întrebările pe care le au sute, milioane de femei, sau de pe poziţia mea de medic, specialitatea mea de diabet, câte de tristă ar fi fost viaţa”, a dezvăluit Mihaela Bilic.

Partea I a emisiunii “Marius Tucă Show” va fi difuzată miercuri, 8 mai 2019, de la ora 19:00, pe MEDIAFAX şi Gandul.info.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente