Home » Știință » Mii de semnale radio noi, detectate de la surse cosmice aflate în apropiere

Mii de semnale radio noi, detectate de la surse cosmice aflate în apropiere

Mii de semnale radio noi, detectate de la surse cosmice aflate în apropiere
Credit foto: Universitatea Keele
Publicat: 25.08.2021

Un radiotelescop puternic care observa o galaxie satelit a Căii Lactee a detectat mii de surse radio necunoscute.

În direcția Marelui Nor al lui Magellan, mii de stele, supernove, precum și galaxii îndepărtate au fost detectate în lungimi de unde radio pentru prima oară, datele putând astfel să dezvăluie noi informații despre mecanismele interioare și evoluția acestor obiecte fascinante.

Totul face parte din cercetările pentru Evolutionary Map of the Universe (EMU) Early Science Project, program coordonat cu ajutorul radiotelescopului Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) din Australia, unul dintre cele mai sensibile radiotelescoape în funcțiune. Radiotelescopul observă Universul pentru a obține mai multe detalii despre modul în care a evoluat de-a lungul timpului.

Marele Nor al lui Magellan este o galaxie pitică spiralată

„Noile imagini dezvăluie mii de surse radio nemaivăzute până acum. Mare parte dintre acestea sunt, de fapt, galaxii aflate la milioane sau miliarde de ani-lumină depărtare de Marele Nor al lui Magellan. De obicei, noi le vedem datorită găurilor negre supermasive din centrul lor care pot fi detectate prin toate lungimile de undă, în special radio. Combinarea acestor date cu observații anterioare de la telescoape cu raze X, optice și infraroșii ne va permite să explorăm aceste galaxii îndeaproape”, a explicat Clara Pennock, astronom la Universitatea Keele din Regatul Unit.

Marele Nor al lui Magellan este o galaxie pitică spiralată care orbitează Calea Lactee la o distanță de aproximativ 160.000 ani-lumină. În cele din urmă, după 2,4 miliarde de ani, galaxia va fi absorbită de Calea Lactee. Pentru moment, distanța sa față de Calea Lactee o face un obiect excelent pentru studierea structurii galaxiilor și ciclului de viață al stelelor.

Observațiile făcute de echipe variază de la stele nou-născute până la stele moarte, adică resturile de material rămase după ce o stea devine supernova, scrie Science Alert.

„Am observat tot felul de surse radio”

„Am observat tot felul de surse radio, de la stele individuale până la nebuloase planetare care rezultă în urma morții stelelor precum Soarele nostru”, a adăugat Jacco van Loon, astrofizician la Universitatea Keele.

Noile observații reprezintă un avans semnificativ pentru cercetările anterioare în privința Marelui Nor al lui Magellan, peste 50.000 de surse radio fiind detectate.

„Descoperirile demonstrează capabilitățile impresionante ale telescopului ASKAP de a livra imagini cu regiuni cerești vaste. Investigația a fost crucială pentru conceperea studiului principal care va fi demarat la începutul anului 2022”, a precizat astronomul Andrew Hopkins de la Universitatea Macquarie din Australia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un singur radiotelescop a detectat sute de semnale radio misterioase extragalactice

O „meduză cosmică” aflată la 340 milioane de ani-lumină depărtare ne trimite semnale radio

Un semnal radio bizar a fost descoperit venind din direcția uneia dintre lunile planetei Jupiter

Astronomii în căutare de viață extraterestră investighează un semnal radio de la o stea din apropiere

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase