Home » Știință » Anorexia modifică structura creierului, arată un nou studiu

Anorexia modifică structura creierului, arată un nou studiu

Publicat: 14.06.2022

O tulburare alimentară devastatoare și potențial mortală își exercită efectele asupra organismului. Un nou studiu subliniază că anorexia modifică structura creierului, slăbind sănătatea acestuia.

Pe baza unui total de 1.648 de scanări ale creierului feminin (685 cu anorexie nervoasă) colectate din 22 de locații diferite, cercetătorii au descoperit scăderi ale grosimii corticale, volumelor subcorticale și suprafeței corticale la persoanele cu anorexie. S-a descoperit că anorexia modifică structura creierului, micșorându-l.

În ceea ce privește dimensiunea eșantionului, este cel mai mare studiu efectuat până în prezent pentru a analiza relația dintre tulburarea de alimentație și materia cenușie și arată cât de importantă este tratarea afecțiunii cât mai devreme posibil.

Anorexia modifică structura creierului, dar nu se știe prin ce mecanisme

„Pentru acest studiu am lucrat intens de-a lungul mai multor ani cu echipe de cercetare din întreaga lume”, spune psihologul Esther Walton, de la Universitatea din Bath, din Marea Britanie.

„Capabilitatea de a combina mii de scanări ale creierului de la persoane cu anorexie ne-a permis să studiem modificările creierului care ar putea caracteriza această tulburare într-un mult mai mare detaliu”, a mai spus ea, potrivit Science Alert.

Modificările dimensiunii și formei creierului prezentate aici sunt de 2-4 ori mai mari decât cele cauzate de alte afecțiuni psihologice, cum ar fi depresia, ADHD și OCD, spun cercetătorii.

Studiul nu a căutat și ce anume cauzează aceste modificări, dar echipa sugerează că scăderea indicelui de masă corporală (IMC) și a cantității de nutrienți disponibile are o probabilă legătură.

Modificările nu sunt permanente

Cu toate acestea, există și semne de speranță în această cercetare: scanările creierului au arătat că tratamentele pentru anorexie, care implică de obicei terapia cognitiv-comportamentală, pot inversa unele dintre aceste modificări.

„Am descoperit că reducerile mari ale structurii creierului, pe care le-am observat la pacienți, au fost mai puțin vizibile la pacienții aflați deja în curs de recuperare”, spune Walton.

„Acesta este un semn bun, deoarece indică faptul că aceste schimbări ar putea să nu fie permanente. Cu tratamentul potrivit, creierul ar putea să se redreseze”, continuă ea.

O tulburare ce afectează milioane de oameni

Deși oamenii de știință nu sunt siguri ce anume face ca anorexia să se instaleze, se știu mult mai multe despre efectele acesteia. Milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de anorexie și boala este una dintre principalele cauze de deces legate de problemele de sănătate mintală.

Pe măsură ce vor apărea date din studii viitoare, oamenii de știință vor putea înțelege mai bine de ce anorexia modifică structura creierului și vor putea găsi unele dintre mecanismele neurologice ce stau la baza acestor schimbări.

Descoperirea că anorexia modifică structura creierului ar putea ajuta și la îmbunătățirea tratamentelor

Deocamdată, este clar că cu cât se caută și se acordă tratamentul mai devreme, cu atât mai bine. Aceleași tehnici folosite aici ar putea fi folosite și pentru a măsura eficacitatea tratamentelor asupra daunelor cauzate creierului.

„Efectele tratamentelor și intervențiilor pot fi acum evaluate, folosind aceste noi hărți ale creierului ca referință”, spune neurologul Paul Thompson, de la Universitatea din California de Sud.

„Acesta este într-adevăr un semnal de alarmă, care arată nevoia de intervenții timpurii pentru persoanele cu tulburări de alimentație”, a adăugat el.

Cercetarea a fost publicată în Biological Psychiatry.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este cel mai mic os din corpul uman?

Cum îți bei cafeaua? Secretul care poate crește durata de viață cu până la 30%, potrivit unui studiu

Aplicația care detectează icterul la bebeluși a avut succes în primul studiu clinic major

Ficatul nu îmbătrânește mai mult de trei ani, indiferent de vârsta ta

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase