Home » Știință » Test de cultură generală. Care este cel mai mic os din corpul uman?

Test de cultură generală. Care este cel mai mic os din corpul uman?

Publicat: 08.06.2022

Înainte de a fi recunoscute de către creier, undele sonore trebuie să intre în canalul auditiv, să treacă prin membrana timpanului și mai apoi să intre în compartimentul urechii medii.

De îndată ce au ajuns acolo, undele sonore acționează sub formă de vibrație asupra a trei oase, cunoscute ca osicule și care sunt alcătuite din malleus – ciocan, incus – nicovală și stapes – scăriță, indică Health Line.

Dintre acestea trei, scărița este cel mai mic os din corpul uman. Malleus este uneori comparat cu un ciocan, pentru că lovește celălalt oscior, care are o formă de nicovală.

Cel mai mic os din corpul uman este scărița

Stapes poate fi comparată cu un diapazon, deoarece are o formă asemănătoare potcoavei, iar termenul din limba latină înseamnă „scăriță”.

Cele două laturi ale acestui os, cunoscute și ca „inferior crus” și „superior crus”, transmit vibrații sonore la baza plată a osului.

Mai apoi, vibrațiile intră în urechea interioară, acolo unde sunt procesate în date neurale pentru a fi mai apoi transmise către creier prin nervul auditiv.

Rolul scăriței în corpul uman

Dacă acest os de dimensiuni foarte mici suferă unele avarii, din diferite motive, cum ar fi traumele de la nivelul capului, o persoană poate să își piardă parțial sau în totalitate capacitatea de a auzi, indică Very Well Health.

Altfel spus, scărița are un rol esențial pentru abilitatea noastră de a auzi. Sunetul vibrează la nivelul timpanului pentru a se deplasa prin toate celelalte trei oase.

Cu cât undele sonore călătoresc prin urechea mijlocie, sunetul se amplifică. Scărița, ca ultim os al lanțului osicular, lovește fereastra ovală, generând un val în mediul lichid din urechea interioară. Acest val de fluid permite inițierea procesului din urechea interioară care convertește undele sonore în semnale electrice, care pot mai apoi să fie interpretate și traduse de creier.

Vă mai recomandăm și:

Constatare dramatică a unui medic: 70-80% dintre români sunt sedentari, iar restul se mişcă după ureche

A fost proiectat sistemul cu unde laser ce îţi poate transmite sunetul direct în ureche fără ca ceilalţi să-l poată auzi

Cinci alimente cheie pentru a crește puterea creierului. Cât de des le consumi?

O nouă Atlantida? Ruinele unui oraș scufundat, aparținând unui regat misterios, au fost scoase la lumină

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad s-a alăturat echipei Descoperă.ro în anul 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale de Apărare „Carol I”. Mai mult, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase