Home » D:News » Boala Lyme a afectat probabil 14% din populația lumii. Iată concluziile unui nou studiu

Boala Lyme a afectat probabil 14% din populația lumii. Iată concluziile unui nou studiu

Publicat: 16.06.2022

Potrivit unei analize majore, peste 14% din populația lumii a avut boala Lyme, cea mai frecventă boală transmisă de căpușe.

Europa Centrală a avut cea mai mare rată de infecție, cu 20%, în timp ce bărbații cu vârsta peste 50 de ani care trăiesc în zonele rurale au fost cei mai expuși riscului, a constatat studiul din revista BMJ Global Health.

Afecțiunea este rareori fatală, dar persoanele mușcate de o căpușă infectată au adesea o erupție cutanată și suferă de simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri musculare și articulare, dureri de cap, greață și vărsături, indică Science Alert.

Cât de comună este boala Lyme?

Pentru a afla cât de comună este boala Lyme în întreaga lume, cercetătorii au reunit date din 89 de studii. Bacteria Borrelia burgdorferi – Bb, care provoacă boala, a fost găsită în sângele a 14,5% din cei aproape 160.000 de participanți.

„Aceasta este cea mai cuprinzătoare și mai actualizată revizuire sistematică a prevalenței bolii la nivel mondial”, au spus cercetătorii. După Europa Centrală, regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi au fost Asia de Est cu 15,9%, Europa de Vest cu 13,5% și Europa de Est cu 10,4%.

Între timp, Caraibe a avut cea mai mică rată, cu doar doi la sută. Cercetările anterioare au arătat că prevalența bolilor transmise de căpușe s-a dublat în ultimii 12 ani. Motivele pentru creștere au inclus veri mai lungi și mai uscate din cauza schimbărilor climatice, migrarea animalelor, pierderea habitatului și „contactul din ce în ce mai frecvent cu animalele de companie”, se arată în studiu.

Interacțiunea cu animalele poate cauza boala

Fermierii și muncitorii care interacționează în mod regulat cu animalele gazdă, cum ar fi câinii și oile, erau cel mai expuși riscului de a fi mușcați de o căpușă infectată, a arătat studiul.

Acesta a avertizat că datele ar putea fi denaturate în regiunile în care boala Lyme este endemică, deoarece lucrătorii din domeniul sănătății au mai multe șanse să efectueze acolo teste regulate de anticorpi, comparativ cu regiunile în care este mai puțin frecventă.

Studiul a mai arătat că cercetarea care folosește o tehnică analitică numită „western blot” a fost mai fiabilă și că utilizarea sa „ar putea îmbunătăți semnificativ acuratețea” studiilor viitoare.

Vă mai recomandăm și:

Un vaccin experimental pe bază de ARNm protejează împotriva bolii Lyme. De ce este unic?

„Combustibilul evoluției”, mai abundent decât se credea până acum în rândul animalelor sălbatice

Invazie de căpușe mutante. Insectele mortale au atacat mii de copii și au provocat inflamații ale creierului

Un raport arată cât ar putea economisi România anual utilizând energie fotovoltaică

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase