Home » Știință » Cum arată căpșunile văzute la microscop? Imagini virale arată mici creaturi

Cum arată căpșunile văzute la microscop? Imagini virale arată mici creaturi

Sursa foto: Super Up Close/Youtube
Publicat: 05.04.2023

Un internaut a publicat un videoclip cu o căpșună văzută la microscop, iar imaginile nu sunt deloc apetisante. Chiar și așa, filmarea a devenit virală pe rețelele de socializare online. 

Imaginile cu bucata de căpșună văzută la microscop au adunat diverse reacții și comentarii, un alt internaut comentând că „nu poți avea încredere în fructele ale căror semințe sunt la exterior”.

Doar că ceea ce vedem noi la exteriorul unei căpșuni nu sunt semințe.

Ce insecte putem observa pe căpșuni la microscop?

Întrebarea este… ce sunt acele insecte de pe suprafața căpșunilor? Ei bine, dacă sperați ca videoclipul să fie un fals, probabil că nu este. Sau, cel puțin, este un fals foarte bine creat.

Iată câteva insecte pe o altă căpșună, înregistrate de un canal de Youtube, dedicat analizării obiectelor la microscop.

Videoclipurile de mai sus par să prezinte specii de acarieni mici, care trăiesc pe căpșuni și pe plantele acestora.

Probabil că le-ați mâncat, însă, nu trebuie să vă faceți griji pentru că nu există nicio dovadă care să sugereze că acestea sunt dăunătoare pentru sănătate, potrivit IFL Science.

Acarienii de căpșuni sunt mai comuni decât am fi crezut

Un tip de acarian este cunoscut sub numele de acarianul căpșunilor, având în vedere că trăiește exclusiv pe plantele de căpșuni, depunând ouăle de-a lungul nervurilor frunzelor. Acarianul păianjen cu două pete, care poate trăi și pe alte plante, preferă să extragă substanțele nutritive din frunzele plantelor apropiate de sol, deteriorându-le și lăsându-le cu o nuanță de bronz.

O serie de alte specii de insecte considerate dăunătoare trăiesc pe diferite părți ale plantelor de căpșuni.

Unele insecte mai mari, invazive în SUA, își depun chiar și ouăle în interiorul căpșunilor, afinelor și al strugurilor.

Vă mai recomandăm și: 

Drumul parcurs de fructe și legume până pe masa europenilor

Proprietățile unei flori comestibile ar putea fi folosite în tratarea obezității

Cele 7 fructe sărace în zahăr. Care sunt beneficiile lor pentru starea de sănătate?

Unul din doi români cumpără fructe și legume românești

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase