Home » D:News » Pietrele de la Carnac, așa-numitul Stonehenge al Franței, distruse pentru a face loc unui magazin

Pietrele de la Carnac, așa-numitul Stonehenge al Franței, distruse pentru a face loc unui magazin

Pietrele de la Carnac, așa-numitul Stonehenge al Franței, distruse pentru a face loc unui magazin
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.06.2023

Aproximativ 40 de pietre, despre care se crede că au fost ridicate de oamenii preistorici acum 7.000 de ani, au fost distruse în apropierea unui renumit sit arheologic din nord-vestul Franței pentru a face loc unui magazin de bricolaj, a dezvăluit un istoric local furios.

Pietrele de la Carnac aveau o înălțime cuprinsă între 50 și 100 de centimetri și se aflau în apropierea principalelor zone extrem de protejate ale uneia dintre cele mai mari și mai misterioase atracții turistice preistorice din Europa.

„Situl a fost distrus”, a declarat pentru AFP arheologul local Christian Obeltz.

Obeltz crede că 39 de pietre – cunoscute sub numele de menhirs – au fost pierdute, estimând vârsta lor la aproximativ 7.000 de ani, pe baza datării cu carbon efectuate pe pietre din apropiere în 2010.

Primarul a spus că situl avea „valoare arheologică scăzută”

Terenul a primit o autorizație de construire din partea primăriei  în luna august a anului 2022, iar lanțul de bricolaj construiește în prezent un nou magazin acolo.

Primarul Olivier Lepick a declarat pentru AFP că a „respectat legea” și a subliniat „valoarea arheologică scăzută” a obiectelor găsite în timpul controalelor efectuate înainte de începerea procesului de construcție. Terenul nu era situat într-o zonă protejată și fusese destinat unei utilizări comerciale, a adăugat Lepick.

Carnac este renumit pentru câmpurile sale vaste de megaliți care se întind în rânduri lungi în apropierea coastei atlantice din regiunea bretonă.

Există în jur de 3.000 de astfel de pietre în cele două zone protejate principale, care se întind pe o distanță de peste șase kilometri.

Pietrele de la Carnac ar fi avut utilizări funerare

Se crede că pietrele au avut o funcție sacră și funerară, deși există diverse teorii. Biroul Regional pentru Afaceri Culturale (Drac) pentru Bretania, care este responsabil pentru asigurarea respectării legii care protejează monumentele culturale, a minimizat importanța pierderilor.

„Având în vedere caracterul incert și, în orice caz, neimportant al rămășițelor, așa cum a reieșit în urma verificărilor, nu a fost stabilit un prejudiciu adus unui sit cu valoare arheologică”, a precizat într-un comunicat.

Dar arheologul local Obeltz consideră că autoritățile locale nu au reușit să investigheze în mod corespunzător. „Nu au existat săpături arheologice pentru a ști dacă pietrele erau menhire sau nu”, a spus el, potrivit AFP.

Grupul care deține lanțul de magazine a transmis că „regretă sincer situația”, dar a indicat că autorizațiile pentru magazin au fost acordate anul trecut.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Primele monumente megalitice din Europa datează de acum 6.000 de ani

Un complex megalitic uriaș, descoperit recent, este printre cele mai mari din Europa

Noi descoperiri despre celebri dolmen, megaliții din Iordania

Analizele geologice dezvăluie secretul rezistenței megaliților Stonehenge

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase