Home » Știință » Un studiu șocant arată ce conține cu adevărat cerneala folosită la tatuaje

Un studiu șocant arată ce conține cu adevărat cerneala folosită la tatuaje

Publicat: 29.02.2024

Atunci când îți faci un tatuaj, știi cu adevărat ce pui sub pielea ta? Conform cercetărilor recente de la Universitatea Binghamton (SUA), etichetele cu ingrediente de pe cernelurile de tatuaje nu se potrivesc cu substanțele reale din sticlă.

Produs de laboratorul profesorului asistent de chimie John Swierk, de la Universitatea Binghamton, studiul a fost publicat recent în revista Analytical Chemistry.

Laboratorul lui Swierk explorează impactul potențial al luminii asupra tatuajelor și descompunerea lor chimică. De la început, doctoranda Kelli Moseman, autoarea principală a studiului, alături de Ahshabibi Ahmed și de Alexander Ruhren, a observat că cernelurile de tatuaje pe care le cercetau conțineau substanțe care nu erau menționate pe etichetă. Erau acestea produse reziduale rezultate din interacțiunea cu lumina sau ceva prezent în cerneală încă de la început? Ce conține de fapt o sticlă de cerneală de tatuaje?

Cernelurile de tatuaje conțin altceva față de ce indică eticheta

Cercetătorii au analizat cernelurile de la nouă producători din Statele Unite și au comparat conținutul real cu eticheta. Producătorii variau de la companii globale majore la producători mai mici, iar substanțele în cauză aveau șase culori.

Dintre cele 54 de cerneluri, 45 dintre ele  (adică 90%) prezentau discrepanțe majore față de conținutul menționat pe etichetă, cum ar fi pigmenți diferiți față de cei enumerați sau adaosuri neincluse.

Mai mult de jumătate conțineau polietilen glicol neindicat, care poate provoca leziuni organice prin expunere repetată, în timp ce 15 conțineau propilen glicol, un posibil alergen. Alți contaminanți includeau un antibiotic folosit frecvent pentru tratamentul infecțiilor tractului urinar și 2-fenoxietanol, care prezintă riscuri potențiale pentru sugarii care sunt alăptați, notează Phys.org.

Cercetarea nu poate identifica dacă ingredientele neindicate au fost adăugate intenționat sau dacă producătorul a primit materiale contaminate sau etichetate în mod incorect.

„Sperăm ca producătorii să vadă acest lucru ca pe o oportunitate de a-și reevalua procesele și ca artiștii și clienții să vadă acest lucru ca pe o oportunitate de a susține etichetarea și fabricarea mai bună”, a declarat Swierk.

Ce probleme pot aduce cernelurile neconforme?

Swierk a remarcat că cercetările privind implicațiile în materie de siguranță ale tatuajelor sunt încă în curs. Reacțiile alergice sunt cel mai comun rezultat negativ și pot fi persistente, dureroase și chiar deformante, a afirmat el. Pigmenții roșii reprezintă o problemă în mod deosebit, deși știința nu a determinat încă de ce.

Riscurile potențiale asociate tatuajelor se concentrează de obicei pe cancerul de piele și pe pigmenți, dar aditivii pot cauza și ei riscuri, inclusiv unele dincolo de piele. Dacă un client începe să dezvolte probleme legate de tatuaj săptămâni sau chiar ani mai târziu, ingredientele neindicate pot face dificilă identificarea reacției și a motivului.

Cernelurile de tatuaje au început să fie reglementate recent pe piața americană. La sfârșitul anului 2022, Congresul a adoptat Legea de Modernizare a Reglementării Cosmetice (MoCRA), care i-a permis Administrației Federale pentru Alimente și Medicamente să reglementeze cerneala de tatuaj pentru prima dată, inclusiv practicile de etichetare exactă; înainte de aceasta, cerneala de tatuaj era considerată un produs cosmetic și nu era supusă reglementării.

Diferența dintre cernelurile de tatuaje din SUA și cele din Europa

„FDA încă încearcă să înțeleagă cum va arăta asta și credem că acest studiu va influența discuțiile despre MoCRA. Acesta este, de asemenea, primul studiu care examinează explicit cernelurile vândute în Statele Unite și este probabil cel mai cuprinzător, deoarece se uită la pigmenți, care rămân în piele, și la ‘vehiculul’ care susține pigmentul, în care pigmentul este suspendat”, a spus Swierk.

Studiul s-a concentrat doar pe substanțele la 2.000 de părți pe milion (ppm) sau mai mult, aceste fiind considerate niște concentrații mari. Regulile europene, cu toate acestea, iau în considerare substanțe până în intervalul de 2 ppm. Cu alte cuvinte, pot exista și mai multe substanțe în cerneluri decât cele găsite de acest laborator.

Cernelurile disponibile pe piețele americane și europene diferă deoarece aceasta din urmă este supusă unor reguli mai stricte supervizate de Agenția Europeană a Substanțelor Chimice.

În viitor, laboratorul va investiga pigmenții interziși în Europa și va vedea dacă acei compuși sunt prezenți în cernelurile vândute acolo, a afirmat Moseman. Ea lucrează în prezent la un studiu axat pe cernelurile albastre și verzi vândute în Europa, care au fost vizate în mod deosebit de reglementările chimice.

„Scopul nostru în multe dintre aceste cercetări este să îi ajutăm pe artiști și pe clienții lor. Artiștii tatuatori sunt profesioniști serioși care și-au dedicat viața acestei arte și doresc cele mai bune rezultate posibile pentru clienții lor. Încercăm să evidențiem că există unele deficiențe în fabricare și etichetare”, a spus Swierk.

Vă recomandăm să citiți și:

De unde vine praful din casă și cât de periculos este cu adevărat?

O procedură revoluționară, pentru cei care suferă un stop cardiac, ar putea salva vieți

Erecțiile regulate ar putea fi vitale pentru funcția erectilă

Primul țesut cerebral imprimat 3D care imită creierul uman

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase