Home » Știință » Expunerea la frig și băile în apă rece – care sunt riscurile și beneficiile?

Expunerea la frig și băile în apă rece – care sunt riscurile și beneficiile?

Expunerea la frig și băile în apă rece – care sunt riscurile și beneficiile?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.04.2024

Fie că se scufundă în băi de gheață, fie că hiperventilează în mod deliberat și apoi își țin respirația, admiratorii lui Wim Hof, „Omul de gheață”, sunt adepții beneficiilor fizice și mentale pe care le aduc aceste practici. Un nou studiu sugerează că acestea ar putea într-adevăr să reducă nivelurile de inflamație din organism. Totuși, experții subliniază că practicarea metodei Wim Hof nu este lipsită de riscuri.

Hof este un atlet olandez, cunoscut mai ales pentru performanțe care au bătut recorduri, cum ar fi înotul sub gheață și alergatul desculț pe gheață și zăpadă.

Recent, el a construit un imperiu de afaceri pe baza tehnicilor pe care le folosește – care se concentrează pe angajamentul de a stăpâni respirația conștientă și expunerea la frig – și cursuri disponibile în întreaga lume.

Beneficiile reale ale metodelor încă sunt neclare

Deși studiile anterioare au încercat să evalueze impactul fiziologic și psihologic al acestor tehnici, acestea au fost, în general, prea mici pentru a trage concluzii ferme. Astfel, dr. Omar Almahayni și dr. Lucy Hammond de la Universitatea din Warwick au analizat sistematic datele din opt studii publicate pentru a încerca să identifice tendințe consistente.

Concluziile lor au sugerat că cele mai importante schimbări observate la persoanele care practică metoda Wim Hof au fost o creștere a hormonului de stres și a substanțelor chimice antiinflamatorii numite citokine, precum și o reducere a citokinelor proinflamatorii. Impactul asupra performanțelor fizice a fost mai puțin clar, unele studii arătând îmbunătățiri, de exemplu în ceea ce privește intensitatea respirației, iar altele nu au constatat nicio diferență semnificativă.

Almahayni și Hammond au declarat că studiul a oferit „informații valoroase despre potențialul [metodei] ca o abordare complementară a bunăstării”. Cu toate acestea, ei au adăugat că sunt necesare cercetări suplimentare privind efectele sale asupra stresului, inflamației și sănătății în general, notează The Guardian.

Expunerea la apă rece nu este lipsită de riscuri

„Cred că este încă devreme pentru a face o judecată științifică echilibrată cu privire la ceea ce ar putea sau nu ar putea face această metodă, dar în ceea ce privește inflamația, cred că avem acum dovezi destul de convingătoare că are capacitatea de a atenua inflamația într-un context acut, adică pe termen scurt”, a declarat dr. Matthijs Kox, imunolog la departamentul de terapie intensivă al centrului medical al Universității Radboud din Olanda.

Cercetările sale au arătat că tehnicile de respirație ale lui Hof declanșează eliberarea unor cantități mari de adrenalină – o componentă cheie a răspunsului de luptă sau de fugă – și, întrucât se știe că adrenalina atenuează inflamația, el crede că acesta ar putea fi mecanismul în cauză. Antrenamentul de imersiune în frig și exercițiile de respirație pot, de asemenea, să crească pragul de durere al oamenilor, a constatat Kox.

Cu toate acestea, profesorul Mike Tipton, de la Laboratorul pentru medii extreme al Universității din Portsmouth, a avertizat că studiile analizate au comparat, în general, impactul practicării metodei Wim Hof cu cel al inacțiunii.

„Am fi surprinși dacă nu ar exista diferențe între un grup care nu face nimic și unul care face opt săptămâni de antrenament sau două ore de antrenament timp de patru zile”, a spus el.

El a adăugat că presupunerea potrivit căreia metoda Wim Hof este sigură pentru toți poate fi contestată. Tipton a subliniat că oricine ia în considerare astfel de proceduri ar trebui să consulte mai întâi un medic și să ia măsuri suplimentare pentru a-și asigura siguranța – inclusiv să iasă din apa rece înainte de a simți amorțeală, durere sau frisoane.

„De exemplu, statul desculț în zăpadă timp de 30 de minute introduce riscul de răni cauzate de frig. Scufundarea în apă rece introduce riscuri de înec și de probleme cardiovasculare”, a explicat Tipton.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Adevărul despre băile cu apa rece ca gheața

Înotul în apă rece ar putea proteja împotriva demenței

Dușurile cu apă rece pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Iată ce spune știința

Un bărbat a băut 10 litri de apă pe zi, crezând că are diabet, dar s-a înșelat amarnic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase