Marianne Faithfull, cântăreața londoneză cu o voce inimitabilă, a încetat din viață la 30 ianuarie 2025, la vârsta de 78 de ani. A fost star pop, actriță și muză.
Născută la 29 decembrie 1946 în Hampstead, Faithfull a fost cunoscută pentru hituri precum As Tears Go By, care a ajuns în top 10 în Marea Britanie în 1964, și pentru roluri principale în filme precum The Girl On A Motorcycle din 1968. A fost iubita lui Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones, în anii 1960, inspirând cântece ca Wild Horses și You Can’t Always Get What You Want, scrie bbc.com. După o perioadă de dependență de heroină în anii ’70, Faith și-a reînviat cariera cu albumul clasic Broken English.
Aducându-i un omagiu, Jagger a descris-o pe Faithfull drept „o prietenă minunată, o cântăreață frumoasă și o mare actriță”, declarându-se „foarte întristat” de moartea acesteia.
Marianne Evelyn Gabriel Faithfull, născută așadar la 29 decembrie 1946 în Hampstead, Londra, a avut parte de o educație marcată de privilegii și stimulare intelectuală. Tatăl ei, maiorul Robert Glynn Faithfull, a fost ofițer în armata britanică și profesor de psihologie, în timp ce mama, Eva von Sacher-Masoch, era de origine aristocrată austro-ungară. Interesant este că strănepotul Mariannei a fost Leopold von Sacher-Masoch, autorul ale cărui lucrări au inspirat termenul „masochism”.
A urmat cursurile școlii St Joseph’s Convent School din Reading, unde a dezvoltat o dragoste pentru poezie și teatru. Cu toate acestea, viața ei a luat o întorsătură dramatică atunci când a fost descoperită la vârsta de 17 ani de managerul Rolling Stones, Andrew Loog Oldham, la o petrecere. Impresionat de frumusețea ei eterică și de vocea interesantă, Oldham a semnat cu Decca Records, lansându-i cariera de cântăreață.
Single-ul de debut al lui Marianne Faithfull, „As Tears Go By”, lansat în 1964, a catapultat-o spre celebritate. Scrisă de Mick Jagger, Keith Richards și Andrew Loog Oldham, piesa a devenit un hit instantaneu, ajungând pe locul 10 în topurile britanice. Cu vocea sa delicată și imaginea inocentă, Faithfull a devenit rapid un simbol al Swinging Sixties, întruchipând optimismul tineresc și revoluția culturală a epocii.
Relația lui Marianne cu Mick Jagger, care a început în 1966, i-a consolidat și mai mult statutul de simbol cultural. Cuplul a devenit întruchiparea glamour-ului anilor 1960, fiind fotografiat frecvent la petreceri, concerte și proteste.
În aceeași perioadă, influența lui Faithfull se extinsese dincolo de muzică, devenind o muză pentru artiști, scriitori și cineaști, inspirând lucrări precum „Sympathy for the Devil” a celor de la Rolling Stones și filmul lui Jean-Luc Godard „Sympathy for the Devil”.
Dar asocierea lui Faithfull cu Rolling Stones și cu mișcarea contra-culturală a expus-o la partea întunecată a faimei, inclusiv la consumul de droguri și la analiza dură a presei. Implicarea artistei în controversatul flagrant antidrog de la Redlands din 1967, când a fost găsită înfășurată într-un covor de blană în timpul unui raid al poliției, a marcat un punct de cotitură în viața solistei. Scandalul i-a pătat imaginea și a condus la o perioadă de declin personal și profesional.
Anii 1970 au fost o perioadă tumultoasă pentru Marianne Faithfull. Luptându-se cu dependența, lipsa locuinței și problemele de sănătate mintală, aceasta s-a retras din ochii publicului. Cariera ei, cândva promițătoare, părea să se fi sfârșit, ea însăși devenind întruchiparea unei povești de avertizare cu privire la pericolele faimei.
Totuși, Marianne Faithull a reușit să depășească statutul de dependentă de droguri, refuzând să se predea declinului.
A cerut și a primit tratament și s-a reconectat cu pasiunea ei pentru muzică și literatură, albumul din 1979, Broken English, marcând o revenire curajoasă și o îndepărtare îndrăzneață de munca și viața ei anterioare. Broken English a fost un succes comercial și de critică, iar piese ca The Ballad of Lucy Jordan și hitul care dă titlul albumului, Broken English, i-au pus pur și simplu în valoare noua profunzime și maturitate.
Cariera lui Marianne Faithfull a continuat să înflorească în anii 1980 și chiar după aceea. A îmbrățișat o gamă variată de stiluri muzicale, de la jazz și blues la muzică clasică și electronică, implicându-se în colaborări interesante și valoroase cu artiști precum David Bowie, Nick Cave și Metallica.
Ca actriță, Faithfull a jucat în filme precum Hamlet (1969), întruchipând-o, cum altfel, pe Ofelia, Girl on a Motorcycle (1968) și Marie Antoinette (2006).
În ultimii ani, Faithfull a fost deschisă cu privire la problemele sale de sănătate, inclusiv o luptă cu COVID-19 în 2020. În ciuda acestor eșecuri, Marianne a continuat să creeze și să cânte, inspirându-și fanii cu dedicarea și curajul său.
Viața sentimentală a lui Marianne Faithfull a fost la fel de plină de evenimente ca și cariera pe care a avut-o. Prima sa relație importantă a fost în 1965, cu John Dunbar, student la arte la Cambridge și proprietar de galerie. Dunbar, care era foarte implicat în scena artistică avangardistă a Londrei, a introdus-o pe Faithfull într-o lume a creativității și a intelectualismului care i-a completat cariera muzicală aflată atunci în plină ascensiune.
Faithfull și Dunbar s-au căsătorit în 1965, atunci când ea avea doar 18 ani, însă mariajul a fost de scurtă durată. Presiunea faimei, împreună cu implicarea crescândă a lui Faithfull în scena rock and roll, le-a tensionat relația. În timpul căsătoriei cu Dunbar, Faithfull a născut singurul ei copil, un băiat pe nume Nicholas, care va deveni mai târziu economist și scriitor de succes.
După despărțirea de John Dunbar, Marianne Faithfull a avut o relație romantică cu Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones. Relația a început în 1966 și a devenit rapid unul dintre cele mai emblematice parteneriate ale anilor 1960. Faithfull și Jagger erau întruchiparea Londrei Swinging, simbolizând spiritul de rebeliune, creativitate și exces al epocii.
Cuplul a locuit împreună timp de mai mulți ani, iar Faithfull a devenit o muză pentru Rolling Stones, inspirând melodii ca „Sympathy for the Devil” și „You Can’t Always Get What You Want”. Cu toate acestea, relația le-a fost afectată, printre altele, inclusiv de consumul de droguri, infidelitate și atenția intensă a mass-media.
În 1967, Faithfull a fost implicată în arestarea pentru droguri din Redlands, la casa din Sussex a lui Jagger. Scandalul, în care Faithfull a fost înfășurată într-un covor de blană în timpul raidului poliției, a devenit un moment definitoriu în viața și cariera ei. Acesta a marcat începutul unei spirale descendente care a văzut-o luptându-se cu dependența și fără adăpost în anii care au urmat.
Faithfull și Jagger nu s-au căsătorit niciodată, iar relația lor s-a încheiat în 1970. Cu toate acestea, Faithfull a vorbit mereu cu drag despre Jagger în interviuri, recunoscând impactul profund pe care muzicianul l-a avut asupra vieții și carierei ei.
La sfârșitul anilor 1970, Marianne Faithfull a regăsit dragostea odată cu Ben Brierly, basistul trupei punk The Vibrators. Cei doi s-au căsătorit în 1979, într-o perioadă în care Faithfull își refăcea viața și cariera după ani de luptă.
Căsătoria cu Brierly a coincis cu lansarea albumului Broken English, aclamat de critici, care a marcat o revenire importantă și un nou capitol în parcursul ei artistic. Cei doi au divorțat la începutul anilor 1980.
Între 1988 și 1991, Marianne Faithfull a fost căsătorită cu actorul și scriitorul Giorgio Della Terza, după divorțul de acesta având alte câteva legături notabile, inclusiv cu producătorul Francois Ravard, în 1994 (în 1999 s-au mutat împreună în Paris, iar în 2009 s-au despărțit). Francois a sprijinit-o pe Marianne în perioada în care a fost diagnosticată cu cancer la sân, în 2006.
Surse:
https://www.bbc.com/news/articles/cp8k931j423o
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
Un fragment muzical pierdut acum 500 de ani poate fi, în sfârșit, auzit din nou
Hans Zimmer a studiat muzica singur. Unul dintre cei mai mari creatori de coloane sonore pentru film