La ce oră să mănânci ca să slăbești cu succes? Un studiu condus de Universitatea Complutense din Madrid (Spania) arată că mesele luate mai devreme în timpul zilei pot reduce riscul de îngrășare asociat cu o predispoziție genetică ridicată pentru obezitate.
La ce oră să mănânci ca să slăbești cu succes? Momentul în care mâncăm a atras tot mai multă atenție în ultimii ani, datorită legăturii sale cu metabolismul, consumul de energie și sincronizarea cu ritmul circadian. Așa-numiții „zeitgeber” (factori care reglează ceasul intern al organismului) pot influența și organele metabolice, precum ficatul, pancreasul sau țesutul adipos.
Modificarea orelor de masă poate deregla acest ritm intern, ducând la o nepotrivire între ceasul biologic central (care răspunde în principal la lumină) și „oscilatoarele periferice” din organele implicate în metabolism, sensibile la momentul alimentației. Această desincronizare internă ar putea contribui la creșterea în greutate și la dezvoltarea problemelor metabolice, scrie Medical Xpress.
În cadrul studiului, publicat în revista Obesity, cercetătorii au analizat dacă ora meselor influențează relația dintre predispoziția genetică și greutatea corporală, precum și menținerea scăderii în greutate pe termen lung.
Au participat 1.195 de adulți supraponderali sau obezi (vârsta medie: 41 de ani, majoritatea femei), care au urmat un program comportamental de slăbit timp de 16 săptămâni în cadrul a șase clinici din Spania. La aproximativ 12 ani după tratament, s-a evaluat evoluția greutății acestora.
Fiecare participant a primit un scor de risc genetic pentru indicele de masă corporală (IMC), calculat pe baza a peste 900.000 de variații genetice. De asemenea, s-a analizat ora meselor, calculându-se un „punct median” al alimentației dintre prima și ultima masă a zilei.
Rezultatele au arătat că fiecare oră în plus de întârziere a mesei principale se asocia cu o creștere de aproape 1 kg/m² a IMC-ului inițial și o creștere cu 2,2% a greutății la 12 ani după tratament. În cazul persoanelor cu cel mai mare risc genetic, această creștere ajungea la peste 2 kg/m² pentru fiecare oră de întârziere. În schimb, la cei cu risc genetic scăzut nu s-a observat o legătură semnificativă.
Autorii concluzionează că ora la care mâncăm influențează nu doar greutatea actuală, ci și capacitatea de a menține o greutate scăzută pe termen lung, mai ales în cazul celor predispuși genetic la obezitate. Astfel, includerea meselor mai devreme în zi ar putea deveni parte a unor intervenții personalizate în lupta cu kilogramele în plus.
Test de cultură generală. Care este diferența dintre înghețată și gelato?
Test de cultură generală. Care sunt singurele țări care folosesc Fahrenheit?
Lemurii nu îmbătrânesc la fel ca oamenii, relevă un studiu
Mai mult decât mișcare: Cum influențează contextul exercițiilor fizice sănătatea mintală