Cât de rapid este cel mai rapid om din lume? În 2009, sprinterul jamaican Usain Bolt a stabilit recordul mondial la proba de 100 de metri, oprind cronometrul la 9,58 secunde.
Pentru cei dintre noi mai obișnuiți să stăm pe scaun decât să alergăm, transformarea acestei performanțe în termeni de viteză nu face decât să scoată și mai mult în evidență natura uimitoare a reușitei sale. Cât de rapid este cel mai rapid om din lume?
Viteza reprezintă ritmul cu care un obiect (sau o persoană) se deplasează într-un interval de timp. Formula este simplă: viteză = d/t (unde d înseamnă distanță și t timp). Asta înseamnă că, în timpul cursei-record, Bolt s-a deplasat cu 10,44 metri pe secundă. Cum mulți dintre noi se raportează mai ușor la viteza mașinilor și la limitele de viteză, poate fi mai util să o exprimăm în kilometri pe oră: 37,58 km/h. Aceasta este o viteză mai mare decât media traficului din orașe americane precum Boston, New York sau San Francisco. Și mai remarcabil este faptul că Bolt a pornit de la zero și a trebuit să accelereze, ceea ce înseamnă că viteza lui maximă a fost chiar mai mare.
În 2011, cercetătorii belgieni au folosit lasere pentru a măsura performanța lui Bolt în diferite faze ale unei curse de 100 de metri, desfășurată în septembrie acel an. Ei au descoperit că, la 67,13 metri de la start, sportivul atinsese o viteză maximă de 43,99 km/h. A încheiat cursa cu 9,76 secunde, dar studiile sugerează că, din punct de vedere al tipului său de corp, el nici măcar nu ar fi trebuit să fie competitiv la această distanță, scrie Britannica.
Din perspectivă biomecanică, cei mai rapizi sprinteri sunt de obicei mai scunzi și au mușchi încărcați cu fibre cu contracție rapidă, care le permit accelerări fulgerătoare. Sprinterul ideal este compact, nu înalt și suplu. La înălțimea lui, literalmente cu un cap peste ceilalți competitori, Bolt ar fi trebuit să fie ultimul care pleacă din blocstart și ultimul care trece linia de sosire. Și totuși, el este cel mai rapid om din lume.
Ce fel de pâine e mai sănătoasă?
Dieta mediteraneană ar putea reduce riscul genetic de Alzheimer