Folosirea regulată a sticlelor de plastic introduce în organism zeci de mii de particule de microplastice și nanoplastice în fiecare an, indică o cercetare.
Autoarea lucrării, Sarah Sajedi, spune că a observat în timp ce se afla în insulele Phi Phi din Thailanda, privind Marea Andaman, multe bucăți de plastic, majoritatea sticle de apă.
Ea a decis să revină la Universitatea Concordia pentru a urma un doctorat concentrat pe deșeurile din plastic. În calitate de co-fondatoare a ERA Environmental Management Solutions, un important furnizor de software pentru mediu, sănătate și siguranță, ea a adus decenii de experiență care să-i completeze studiile.
Cel mai recent articol al ei, publicat în Journal of Hazardous Materials, analizează știința din jurul riscurilor pentru sănătate generate de sticlele de apă din plastic de unică folosință. Ele sunt serioase, spune Sajedi, și insuficient studiate. „Apa din sticle de plastic nu ar trebui folosită zilnic.”
În analiza a peste 140 de lucrări științifice, Sajedi raportează că oamenii ingerează între 39.000 și 52.000 de particule de microplastice anual. Pentru cei care se bazează pe apă îmbuteliată, numărul crește și mai mult – cu aproximativ 90.000 de particule în plus față de cei care beau în principal apă de la robinet.
Aceste particule sunt invizibile cu ochiul liber. Microplasticele variază între un micron (o miime de milimetru) și cinci milimetri, iar nanoplasticele sunt mai mici de un micron.
Ele sunt eliberate în timpul fabricării, depozitării, transportului și degradării treptate a sticlelor. Deoarece multe sticle sunt fabricate din plastic de calitate inferioară, eliberează particule de fiecare dată când sunt manipulate sau expuse la soare și variații de temperatură.
Spre deosebire de plasticele care ajung în organism prin lanțul alimentar, acestea sunt consumate direct din recipient.
Potrivit lui Sajedi, riscurile pentru sănătate sunt semnificative. Odată ajunse în corp, aceste particule pot traversa bariere biologice, intra în sânge și ajunge la organe majore, scrie SciTechdaily.
Prezența lor poate contribui la inflamații cronice, stres oxidativ celular, dereglări hormonale, probleme reproductive, afectări neurologice și unele tipuri de cancer. Totuși, impactul lor pe termen lung nu este pe deplin cunoscut, în mare parte din cauza testărilor limitate și a lipsei unor metode standardizate de măsurare și monitorizare.
Mai grav este că foarte puține abordări vizează problema urgentă a sticlelor de apă.
Absolut tot ceea ce bem este contaminat cu microplastice, arată un studiu
Cum ajung microplasticele în legumele pe care le punem zilnic pe masă
Microplasticele din creier ar putea cauza probleme de sănătate mintală