În fiecare toamnă, cultivatorii de dovleci își pun uriașii pe cântar, uneori depășind 1.200 de kilograme. În comparație, cel mai mare măr din lume abia ajunge la 1,8 kg, iar cea mai grea afină cântărește sub 30 de grame. Așadar, cum de dovlecii pot crește atât de mult, în timp ce alte fructe rămân atât de mici?
Cum de dovlecii pot crește atât de mult? Dovlecii gigantici îi aparțin speciei Cucurbita maxima, mai ales varietăților Mammoth și Atlantic Giant, create special pentru a crește uriași. Motivul principal pentru care pot atinge asemenea dimensiuni este că sunt plante „indeterminate”, explică Vikram Baliga, profesor la Texas Tech University (SUA). Spre deosebire de plantele „determinate”, care ating o anumită mărime și apoi se opresc din creștere, cele indeterminate pot continua să se dezvolte nelimitat.
„De aceea vezi acele plante de dovleac care îți acaparează toată curtea și, uneori, e doar una singură”, spune Baliga. Plantele determinate își produc toate fructele odată, ceea ce e practic pentru recoltă, dar le limitează dimensiunea.
Jessica Savage, profesoară la University of Minnesota Duluth (SUA), adaugă că „unele plante au un mecanism intern care le oprește creșterea unui organ, fie frunză, fruct sau floare, la o anumită mărime. Altele nu au această limitare, iar dovlecii par să fie printre ele”.
Fără o barieră genetică care să le restrângă dezvoltarea, dovlecii pot continua să producă frunze pentru a genera energie pentru fruct. „Dacă planta are nevoie de mai multă energie, își face mai multe frunze. Nu are un ‘punct de sufocare’ genetic”, spune Baliga. Cultivatorii profită de acest fapt lăsând o singură floare pe viță, astfel, toată energia merge către un singur fruct, scrie LiveScience.
Această metodă poate funcționa și la alte fructe, cum ar fi piersicile, dar fizica le impune limite. Dovlecii cresc pe sol, deci nu sunt afectați de gravitație precum un fruct atârnat. O piersică uriașă ar cădea din copac cu mult timp înainte să atingă o greutate prea mare.
Coaja dură este un alt avantaj. „Un fruct cu pieliță moale s-ar rupe sub propria greutate”, explică Savage. Totuși, coaja trebuie să fie suficient de flexibilă pentru a se extinde fără să crape, un echilibru delicat pe care cultivatorii îl urmăresc atent. În fazele tinere, dovlecii au coajă moale, care le permite o creștere rapidă. Pe măsură ce se maturizează, aceasta se întărește, motiv pentru care fermierii îi acoperă cu prelate, protejându-i de soare pentru a prelungi perioada de creștere intensă.
În cel mai activ moment al dezvoltării, un dovleac gigantic poate crește cu până la 20 de kilograme pe zi. Toată această masă este transportată prin sistemul vascular al plantei, care, potrivit lui Savage, este „supraalimentat”, varietățile gigantice au mai mult floem, țesutul care transportă zahărul. „E ca o autostradă cu mai multe benzi, cu cât ai mai multe, cu atât poți transporta mai multe resurse, mai repede”, spune ea.
În plus, dovlecii au un sezon lung de creștere, între cinci și șase luni, mult mai mult decât merele, piersicile sau afinele. Dar motivul decisiv pentru dimensiunea lor uriașă este selecția artificială. „Au fost crescuți timp de generații doar pentru mărime, spre deosebire de alte fructe unde urmărim gustul”, explică Savage.
Dovlecii au devenit simboluri ale toamnei și ale sărbătorii de Halloween, motiv pentru care sunt privilegiați cultural față de alte plante cu potențial similar, precum castraveții.
Și, potrivit lui Savage, povestea nu se oprește aici: „Probabil există o limită, dar încă nu am atins-o. Vom continua să găsim moduri de a-i face și mai mari.”
Mai multe specii noi de șopârle gecko simpatice, descoperite într-o regiune izolată din Cambodgia
Test de cultură generală. Care pește latră și mușcă?
De ce majoritatea pisicilor dorm pe partea stângă?
Puii de cimpanzeu supraviețuiesc atunci când mamele lor au conexiuni sociale