Frigiderul este, fără îndoială, o mică minune a designului modern: are rafturi, sertare pentru legume, suporturi pentru ouă, o lumină care se aprinde doar când deschizi ușa și, în unele cazuri, chiar și o mașină de gheață. Totuși, nu toate detaliile sale sunt la fel de inspirate. Rafturile din ușa frigiderului, de pildă, par gândite pentru a depozita unt, lapte și ouă, dar, potrivit specialiștilor, sunt cel mai prost loc posibil pentru aceste alimente. Ce alimente să nu pui niciodată pe ușa frigiderului?
Ce alimente să nu pui niciodată pe ușa frigiderului? „De fiecare dată când deschizi frigiderul, aerul cald pătrunde în interior, iar rafturile din ușă sunt primele afectate”, explică nutriționista Kathleen Benson. Problema nu este doar că temperatura e mai ridicată acolo, ci că fluctuează constant, ceea ce afectează alimentele sensibile.
„Încălzirea și răcirea repetată fac ca untul să se înmoaie și să se întărească mereu, accelerând alterarea și râncezirea”, adaugă ea.
În aceeași categorie intră laptele, ouăle, carnea crudă, peștele, brânzeturile moi și resturile de mâncare, care nu ar trebui păstrate în ușa frigiderului. „Aceste produse sunt extrem de sensibile la schimbările de temperatură și se pot strica mult mai repede”, avertizează Jecca Chantilly, specialistă în gastronomie și autoare de rețete.
Unde e mai bine să le ții? „Laptele, ouăle și produsele lactate trebuie păstrate în spatele raftului de jos, care este în general cea mai rece zonă din frigider. Acea zonă menține temperatura cea mai constantă, fiind ideală pentru alimentele sensibile”, recomandă Chantilly. Pe de altă parte, resturile de mâncare ar trebui puse pe raftul superior. Deși e ceva mai cald acolo, este „cel mai sigur loc pentru a evita contaminarea cu lichide sau ingrediente care ar putea curge de deasupra”, a continuat specialista, citată de IFL Science.
Dar dacă nu punem nimic perisabil în ușa frigiderului, ce putem face cu tot acel spațiu liber? Experții sunt de acord: rafturile din ușă sunt ideale pentru produse mai rezistente la temperatură, cum ar fi sosurile, murăturile, gemurile sau băuturile îmbuteliate.
Totuși, există și aici un avertisment. Recipientele din sticlă, mai ales cele mici, pot fi instabile. „Dacă sunt înghesuite și ținute strâns între alte produse, probabil nu e o problemă. Dar există întotdeauna riscul să cadă și să se spargă pe podeaua din bucătărie”, explică Millie Hurst, editor la Homes & Gardens.
Sfatul final? Tot ce depozitezi în ușa frigiderului ar trebui să fie stabil și greu la bază, pentru a evita răsturnarea. Murăturile nu se vor strica acolo, dar dacă borcanul cade și se sparge, tot rămâi fără.
Trăim în epoca anxietății: de ce este tot mai greu să fim liniștiți și ce putem face
Se pare că poluarea aerului poate contribui la obezitate și diabet
Un studiu a descoperit că femeile au de două ori mai multe gene ale depresiei decât bărbații
Tulburările psihiatrice au aceeași cauză la bază, arată un studiu