Alimentele ultra-procesate ar putea remodela în mod silențios creierul, stimulând poftele și supraalimentarea.
Imaginile cerebrale de la 30.000 de persoane au scos la iveală faptul că aceste alimente ultra-procesate sunt asociate cu diferențe structurale în creier care ar putea alimenta consumul excesiv.
În plus, studiul sugerează că și aditivi precum emulsifianții, folosiți în general în alimentele ultra-procesate, ar putea influența aceste efecte. În timp ce unele alimente procesate sunt benefice, produsele ultra-procesate reprezintă un risc clar, avertizează oamenii de știință.
„Descoperirile noastre sugerează că un consum ridicat de alimente ultra-procesate este asociat cu diferențe la nivelul creierului”, explică Arsène Kanyamibwa, co-autor principal al cercetării de la Universitatea din Helsinki.
„Aceste asocieri nu sunt explicate doar de inflamație sau obezitate; ingredientele și aditivii tipici, cum ar fi emulsifianții, pot juca, de asemenea, un rol, deși acest lucru necesită dovezi experimentale suplimentare”, a mai spus Arsène Kanyamibwa.
Deși multe alimente procesate sunt sigure și chiar benefice, studiul ridică semnale de alarmă cu privire la cele ultra-procesate, care conțin aditivi industriali și componente modificate chimic.
Cercetătorii recomandă însă alimentele procesate de origine vegetală, cum ar fi legumele congelate. Un alt exemplu bun este laptele pasteurizat, mai arată ei.
Cercetătorii arată în lucrarea lor că problematice sunt însă alimentele bogate în ingrediente care au fost modificate chimic. Printre acestea se numără și mezelurile, adică produsele din carne procesată, consumate frecvent de mare parte din populație.
Dovezile științifice acumulate despre alimentele ultra-procesate pot ajuta acum la ghidarea alegerilor alimentare mai sănătoase și, de asemenea, pot influența politicile viitoare la nivel global.
„Reducerea aportului de alimente ultra-procesate și consolidarea standardelor de reglementare în fabricarea alimentelor pot fi pași cu adevărat cruciali pentru asigurarea unor rezultate mai bune în sănătatea publică”, afirmă Arsène Kanyamibwa, potrivit SciTechDaily.
Cercetătorii avertizează că alimentele ultra-procesate pot fi la fel de nocive ca fumatul
Alimentele ultra-procesate cresc anxietatea. Ce arată un nou studiu?