Home » D:News » Cercetătorii avertizează că alimentele ultra-procesate pot fi la fel de nocive ca fumatul

Cercetătorii avertizează că alimentele ultra-procesate pot fi la fel de nocive ca fumatul

Cercetătorii avertizează că alimentele ultra-procesate pot fi la fel de nocive ca fumatul
Foto: Shutterstock
Publicat: 18.10.2025

Persoanele care consumă cantități mari de alimente ultra-procesate prezintă niveluri semnificativ mai ridicate de inflamație asociate cu boli de inimă și cancer, avertizează un nou studiu american.

Oamenii de știință spun că dependența crescândă de aceste alimente poate rivaliza cu tutunul în ceea ce privește impactul pe termen lung asupra sănătății.

Alimentele ultra-procesate sunt produse fabricate în mare măsură, cum ar fi sucurile carbogazoase, gustările ambalate și carnea procesată. Acestea sunt pline de aditivi și lipsite de nutrienți esențiali. În Statele Unite, sute de ingrediente la care corpul uman nu a fost niciodată expus sunt acum comune în aceste alimente, care constituie aproape 60% din dieta tipică a adulților și aproape 70% din ceea ce mănâncă copiii, scrie Sci Tech Daily.

Un studiu făcut de Facultatea de Medicină Charles E. Schmidt a Universității Florida Atlantic a descoperit o legătură clară între consumul de alimente ultra-procesate și inflamația din organism. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă cele mai multe astfel de alimente au niveluri mult mai ridicate de proteină C-reactivă de înaltă sensibilitate, un indicator fiabil al inflamației și un predictor puternic al bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii au analizat datele a 9.254 de adulți din SUA din cadrul Anchetei naționale de sănătate și nutriție. Participanții au obținut o medie de 35% din caloriile zilnice din alimente ultra-procesate. Consumul a variat de la 0-19% în grupul cu cel mai mic consum, până la 60-79% în grupul cu cel mai mare consum.

După ajustarea pentru vârstă, sex, fumat, activitate fizică și alți factori de sănătate, cei din grupul cu cel mai mare consum de alimente ultra-procesate aveau o probabilitate cu 11% mai mare de a avea niveluri ridicate de inflamație decât cei din grupul cu cel mai mic consum. Chiar și consumatorii moderați au prezentat o probabilitate cu 14% mai mare.

Probabilitatea era deosebit de mare în anumite grupuri. Adulții cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani aveau un risc cu 26% mai mare de a avea markeri inflamatori crescuți în comparație cu cei cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Obezitatea a contribuit la un risc cu 80% mai mare în comparație cu persoanele cu o greutate sănătoasă. Fumătorii actuali aveau, de asemenea, un risc mai mare cu 17% decât persoanele care nu au fumat niciodată.

Pași mici, dar în direcția corectă

„Aceste constatări, bazate pe un eșantion mare și reprezentativ la nivel național de adulți din SUA, arată în mod clar că persoanele care consumă cele mai mari cantități de alimente ultra-procesate au niveluri semnificativ mai ridicate de proteină C-reactivă de înaltă sensibilitate, un marker cheie al inflamației”, a declarat dr. Allison H. Ferris, autor senior și profesor la Universitatea Florida Atlantic.

„Rezultatele au implicații importante nu numai pentru practica clinică și strategiile de sănătate publică, ci și pentru cercetările viitoare care vizează înțelegerea și reducerea riscurilor pentru sănătate asociate consumului de alimente ultra-procesate”.

Dr. Charles H. Hennekens, coautor al studiului, a explicat: „Proteina C-reactivă este produsă de ficat, iar testul proteinei hs-CRP este o măsură simplă, accesibilă și foarte sensibilă a inflamației, precum și un predictor fiabil al bolilor cardiovasculare viitoare. Considerăm că profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare implicarea activă a pacienților în ceea ce privește riscurile alimentelor ultra-procesate și beneficiile creșterii consumului de alimente integrale”.

Autorii subliniază, de asemenea, o creștere semnificativă a ratei cancerului colorectal în SUA, în special în rândul adulților tineri. Consumul crescut de alimente ultra-procesate poate fi un factor contribuitor, alături de rolul său potențial în alte câteva boli gastrointestinale.

De asemenea, autorii observă că a fost nevoie de zeci de ani pentru ca dovezile tot mai numeroase și eforturile oficialilor din domeniul sănătății să conducă la politici care să descurajeze consumul de țigări. Ei cred că o traiectorie similară este probabilă și pentru alimentele ultra-procesate, conștientizarea crescândă conducând în cele din urmă la acțiuni semnificative în domeniul sănătății publice.

„Companiile multinaționale care produc alimente ultraprocesate sunt foarte influente, la fel cum erau companiile de tutun în trecut, astfel încât schimbările de politică pentru promovarea alimentelor integrale și reducerea consumului pot dura mult timp”, a spus Hennekens.

„Cu toate acestea, eforturile guvernului de a reduce aditivii nocivi, de a îmbunătăți etichetarea alimentelor și de a promova opțiuni mai sănătoase în programe și școli sunt pași importanți în direcția corectă”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele