Home » Advertorial » Problema este arderea tutunului, nu nicotina

Problema este arderea tutunului, nu nicotina

Problema este arderea tutunului, nu nicotina
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 16.08.2021

Fumatul reprezintă un risc major pentru sănătate. Iar bolile asociate fumatului sunt prevenibile prin renunțarea completă la fumat. Aceasta este marea provocare în contextul în care există peste 1 miliard de fumători pe planetă și 5,5 milioane în România, fumători care au nevoie de alternative și susținere pentru a renunța la fumat.

Pentru toți aceștia există soluții care pot fi mai puțin nocive. Un prim pas constă în a face distincția clară între tutun și fumat și a transmite acest mesaj pe scară cât mai largă. Suntem cu toții obișnuiți să vedem și să auzim mesajele de avertizare referitoare la efectele nocive ale fumatului. Dar, până acum, nu ni s-a spus suficient de des și de bine documentat științific că partea de FUM din FUMat este responsabilă de majoritatea bolilor asociate fumatului.

De fapt, cel mai dăunător aspect legat de obiceiul fumatului este arderea tutunului, nu tutunul în sine sau nicotina. Iar asta pentru că procesul de ardere produce peste 6.000 de substanțe, dintre care experții în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele sau potențialele cauze ale bolilor asociate fumatului. Niciuna dintre cele trei afecțiuni serioase asociate fumatului – cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică și bolile cardiovasculare – nu este cauzată în primul rând de nicotină sau tutun, ci de fumul de țigară inhalat de fumători. Realitatea este, așa cum s-a spus recent în cadrul Forumului Global despre Nicotină: oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanțelor nocive eliberate în urma arderii tutunului.

Nicotina este cel mai cunoscut ingredient din planta de tutun și, prin urmare, se găsește în toate produsele din tutun. Este clar că nicotina creează dependență și nu este inofensivă, dar, contrar credințelor multor oameni, nu este principala cauză a bolilor legate de fumat. Arderea tutunului produce marea majoritate a compușilor toxici găsiți în fumul de țigară și care determină apariția bolilor asociate fumatului.

Pentru cei care nu renunță la fumat, alternativele fără fum, cum sunt produsele care încălzesc tutunul, sunt o alternativă mai bună la continuarea fumatului deoarece nu ard tutunul, dar conțin nicotina pe care o caută creierul fumătorilor.

Așadar există vești bune și alternative mai bune pentru fumători, atâta timp cât se ține cont de distincția clară că fumul rezultat în urma arderii tutunului este cauza principală a bolilor asociate fumatului, nu tutunul sau nicotina. Un consumator informat poate lua decizii în beneficiul sănătății lui.

Cea mai sigură cale pentru a reduce riscurile asociate fumatului este renunțarea completă la țigări și la nicotină. Dar pentru fumătorii care nu renunță, folosirea produselor alternative este o alegere mai bună decât continuarea fumatului: acestea nu ard tutunul, oferă satisfacția nicotinei și au potențialul de a reduce riscurile pentru sănătate asociate fumatului.

Material susținut de Philip Morris România.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase