Home » Advertorial » Cauți să cumperi o plită inducție? Iată ce trebuie să știi

Cauți să cumperi o plită inducție? Iată ce trebuie să știi

Cauți să cumperi o plită inducție? Iată ce trebuie să știi
Credit foto: Sven Brandsma - Unsplash
Publicat: 26.11.2021

Gătitul este o preocupare străveche, folosită de oameni pentru a supraviețui, care a contribuit la evoluția și dezvoltarea umanității până la omul modern actual. Pe lângă utilitate și necesitate, în prezent, prepararea de produse gătite aduce oamenilor bucuria de a crea și a se delecta cu noi rețete, plăcerea de ale savura și satisfacția de a petrece timp alături de persoanele dragi. Plitele au fost folosite din cele mai vechi timpuri și erau alimentate cu lemne. Prima plită pe gaz a fost inventată în secolul XIX, când era la modă și plita cu cărbuni.

Plita electrică, precursoare a plitei cu inducție, a apărut de asemenea în secolul XIX, produsă de compania Carpenter Electric Heating Manufacturic în 1833. Ele erau de sine stătătoare sau erau integrate în aparate electrocasnice ce aveau în componență și cuptor, numite aragazuri. Evoluția vieții a condus la o răspândire a acestor produse în majoritatea gospodăriilor, pe parcurs ce oamenii s-au convins de beneficiile substanțiale și progresul lor până la plita inducție.

Până la apariția plitei cu inducție, gazul era considerat ca fiind cea mai bună alegere de către bucătarii profesioniști, dar o serie de avantaje remarcabile au dus plita inducție în topul preferințelor celor care sunt pasionați de gătit și nu numai. Modul în care funcționează acest tip de plită se bazează pe transmiterea undelor electromgnetice direct asupra vasului de gătit, care este obligatoriu să aibă în componență material feros. Această tehnică scurtează mult timpul de gătire și are eficiență ridicată, deoarece transformă 84-90% din energie în căldura necesară procesului gătirii.

Plita cu inducție se incalzeste rapid, transferă rapid căldura, ceea ce duce la un consum de energie redus și ai avantajul de a nu încălzi bucătăria pe parcursul utilizării ei. În ultimii ani tehnologiile s-au dezvoltat și ai la dispoziție modele inteligente, care detectează dacă un vas se află pe plită sau nu și de câtă energie este nevoie pentru respectivul vas. Trebuie să știi însă că ai nevoie de vase speciale, pe care le găsești în magazine de profil, având la specificații indicația de a fi folosită pe plita inducție.

Siguranța în utilizare este un mare avantaj, mai ales dacă ai copii care folosesc plita, deoarece suprafața plitei se încălzește doar în zona de gătit și doar când are vasul așezat pe această zonă. Poți opta pentru un model care este prevăzut cu indicator de căldură reziduală, în așa fel încât vei ști întotdeauna cu precizie care zonă este mai fierbinte.

Un alt aspect important legat de plita inducție este instalarea ușoară în orice tip de mobilier. Majoritatea plitelor sunt incorporabile; și, deoarece este foarte subțire și cu dimensiuni universale, o poți adapta oricărui tip de mobilă și presupune o montare facilă. Totuși trebuie să ai în vedere faptul că are nevoie de putere mare, când vorbim despre alimentarea electrică, de aceea ai nevoie de un specialist care să pregătească racordarea la sursa de curent.
Design-ul acestui gen de plită este unul modern și foarte atrăgător, datorită sticlei plate care se potrivește perfect într-o bucătărie decorată în aproape orice stil, de la cel modern până la cel vintage. Totuși paleta de culori din care ai de ales este destul de redusă, mare parte dintre produsele de pe piață având culoare neagră, albă sau gri.

Întreținerea unei plite cu inducție poate fi motivul principal care te determină să o cumperi sau nu. Un aragaz alimentat cu gaz are multe componente în zonele de gătit, ce presupun o curățare temeinică și pe care, oricât de atent și perseverent ești, le vei vedea la un moment dat că nu mai sunt ca în momentul achiziției. O plită din sticlă se curăță ușor cu ajutorul unei cârpe sau a unei lavete umede și cu ajutorul unui răzuitor, pentru mizeria acumulată. Totuși, trebuie să știi că, pentru a o menține în stare perfectă, are nevoie de curățare imediată făcută cu produse speciale. Întreținerea este simplă dacă îi acorzi atenție și timp ori de câte ori o folosești.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase