Home » Cultură » Industria IT: o noua imagine a lumii?

Industria IT: o noua imagine a lumii?

Publicat: 09.11.2007
Industria IT: o noua imagine a lumii?
Irina Socol, Presedinte si Director general SIVECO Romania, membru Information Society Technology Advisory Group al Comisiei Europene

Tehnologia evolueaza continuu. A devenit o realitate cotidiana. Ecrane peste tot: asa va arata viitorul. Oricine se va putea conecta, oricând, intr-o realitate „screen-based“, folosind, constient sau nu, tehnologia senzoriala si wireless. Consumatorii vor incepe progresiv sa isi organizeze si controleze propriul continut digital. Se vor astepta ca acesta sa fie accesibil din orice locatie, de pe orice aparat, si personalizat conform preferintelor fiecaruia. Mai mult ca sigur, urmatoarea generatie IT&C se va regasi in „experienta“ zilnica a oricarui consumator. Ne vom intâlni cu o „inteligenta personalizata“ si mult mai centrata pe utilizatori si pe nevoile lor, fie invizibila pentru acestia, fie adaptata sub asa-numitele „form-fitting solutions“. De altfel, deja se utilizeaza sisteme autonome capabile de a lua singure decizii prin invatare si adaptare, ne referim tot mai des la „Web-ul Semantic“, avand la baza motorul de cautare ce transforma informatia in cunostinte.

eLearning-ul, invatarea virtuala, asigura deja – iar aici putem spune chiar ca Romania este un exemplu in lume – aceeasi experienta educationala pentru studenti si elevi, eliminand constrangerile si asigurand accesul in mod egal si in timp real la informatie actualizata. Tendintele domeniului la nivel mondial eLearning-ul este o noua perspectiva a educatiei, demonstrand ca, acolo unde IT-ul intersecteaza educatia, elevului i se deschid orizonturi multiple, de informare, de experimentare si de intelegere a fenomenelor. Din acest motiv, vorbim de o „societate a cunoasterii“ la nivel mondial. Sistemul european de invatamant va include cele mai recente rezultate obtinute din cercetari, facilitand promovarea modelului educatiei continue – in orice locatie, la orice ora, oferind acces egal tuturor. Deja sunt dezvoltate portaluri si servicii interactive servind la informarea, evaluarea si managementul elevilor si studentilor, are loc integrarea de continut in noile platforme mobile, sunt dezvoltate laboratoare scolare virtuale, controlate de la distanta. Asa cum ar si trebui, educatia devine o realitate la care se va putea conecta oricine. De multe ori, viata noastra depinde de un aparat.

Cat de mult va incorpora medicina din IT? Conform expertilor, in urmatorii cinci ani, pacientii sau persoanele care necesita ingrijiri speciale vor detine sisteme inteligente portabile „on-the-body“, conectate permanent la furnizorii de servicii medicale. Aparate „alimentate“ cu tehnologie inteligenta ne vor monitoriza zi de zi semnele vitale, prin conexiune wireless, si ne vor masura greutatea prin bluetooth. Aceste aparate vor fi instalate la noi acasa, iar noi pur si simplu le vom folosi. Este vorba, evident, si de o mentalitate pe care ne-o vom insusi pe masura ce sisteme implantabile inteligente vor aparea in jurul nostru, la serviciu, acasa, in masina, imbunatatindu-ne calitatea vietii. In concluzie, cum arata viitorul? Eu cred ca, peste numai cativa ani, vom beneficia cu totii de o tehnologie a informatiei conectata, mobila, robusta si scalabila, ce va asigura conectarea optima a oricarei persoane, oricând si din orice locatie. O tehnologie bogata in continut si interactiuni, „democratica“, am putea spune, intrucat va asigura accesul egal la o colectivitate unica, virtuala, independenta de timp si spatiu.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase