Home » Cultură » Descoperire de excepţie la Mangalia, în vechea cetate Callatis. Arheologii au fost luaţi prin surprindere

Descoperire de excepţie la Mangalia, în vechea cetate Callatis. Arheologii au fost luaţi prin surprindere

Descoperire de excepţie la Mangalia, în vechea cetate Callatis. Arheologii au fost luaţi prin surprindere
Publicat: 05.11.2015
Un monument arheologic de excepţie a fost descoperit, la Mangalia, pe şantierul de reabilitare a falezei Aleea Teilor, în latura de est a vechii Cetăţii Callatis.

Arheologii au descoperit o fântână antică, îngropată la o adâncime de numai jumătate de metru, potrivit cercetătorului ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului ”Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia.

Potrivit acestuia, descoperirea a fost făcută în dimineaţa zilei de 2 noiembrie 2015, ”spre surprinderea tuturor participanţilor la lucrări”.

”Am descoperit o dală mare din calcar, cu lungimea de 70 cm, lăţimea 50 cm şi grosimea 15 cm. După ce a fost îndepărtată această piatră, am observat o fântână de formă pentagonală, la suprafaţă, cu o adâncime de un metru şi jumătate, alcătuită din zece asize (rânduri de piatră). Una dintre pietrele de la suprafaţă pare a fi o stelă funerară, care a fost refolosită la construcţia fântânii. Am săpat în interior, până la adâncimea de trei metri (de la nivelul actual al solului) şi am constatat că diametrul s-a lărgit până la 140 cm şi a căpătat forma circulară. În funcţie de modul de construire şi materialul ceramic descoperit în fântână, împreună cu responsabilul ştiinţific al şantierului, dr. Mihai Ionescu, am datat fântâna în perioada romană”, a declarat arheologul Sorin Marcel Colesniuc.

Potrivit izvoarelor istorice scrise, Cetatea Callatis a fost întemeiată la sfârşitul secolului al VI-lea a. Chr., de coloniştii dorieni sosiţi din Heracleea Pontică. În secolul I a. Chr., cetatea a intrat sub stăpânirea Imperiului Roman, apoi sub cea a Imperiului Bizantin, până la începutul secolului al VII p. Chr., când a fost definitiv distrusă de avari şi slavi – popoare migratoare.

Managerul de proiect, Sebastian Gherfi, a declarat că ar fi bine ca fântâna să fie conservată in-situ, să fie protejată şi acoperită cu sticlă sau plexiglas, pentru a putea fi văzută şi admirată de locuitorii Mangaliei, specialiştii în istorie şi arheologie, elevii, studenţii şi turiştii care vor vizita Mangalia, în următoarele decenii.

”Fântâna poate deveni chiar un punct de atracţie pentru turişti. Este un monument arheologic de excepţie şi merită să fie pus în valoare, în cadrul proiectului de reabilitare a falezei Mangaliei”, a adăugat cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase