Home » Cultură » Cum a fost la premiera mondială a filmului ”Ilegitim” – VIDEO

Cum a fost la premiera mondială a filmului ”Ilegitim” – VIDEO

Publicat: 18.02.2016
Peste 4 ore are loc premiera mondială a filmului românesc “Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru la Zoo Palast.

Sunt încântată să pot auzi timp de cel puţin 2 ore vorbindu-se în română în jurul meu. Chiar şi “cea mai uşor de recunoscut” voce din România va fi prezentă. Dacă aveaţi mai mult de 3 ani la Revoluţie, aţi ghicit, probabil. Este vorba despre inconfundabila Irina Margareta Nistor.

Berlin este un oraş cosmopolit, cu aproape 3.500.000 locuitori, însă nu simţi atât de tare aglomeraţia. De ce? Toate mijloacele de transport circulă la secundă, cu regularitatea unui ceas. German. Am ajuns cu uşurinţă la locaţie, tocmai la timp să surprind echipa “Ilegitim” pe covorul roşu. Sunt tineri şi zâmbesc foarte mult. Au şi de ce. Filmul în care joacă este singurul lungmetraj românesc prezent în selecţia din acest an a Festivalului de la Berlin şi este inclus în cadrul secţiunii Berlinale Forum.

“Ilegitim”, prezentat ca fiind unul dintre cele mai provocatoare filme româneşti din ultimii ani, spune povestea a doi fraţi gemeni (Alina Grigore şi Robi Urs) şi iubirea lor ilegitimă. Tatăl, (Adrian Titieni) medic, fusese printre cei care susţineau interzicerea avortului pe timpul comunismului, iar acum viaţa îl supune la cea mai grea încercare.

Din distribuţie mai fac parte actorul Bogdan Albulescu, dar şi actori neprofesionişti din cadrul şcolii de actorie InLight – Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu.

Scenariu este semnat de Adrian Sitaru şi Alina Grigore. Filmul trezeşte diverse sentimente de teamă, furie, îţi stârneşte râsul. În orice caz, nu te lasă indiferent. Iată ce declară regizorul: “Am vrut să fac un film altfel decât am făcut până acum. Ca autor să fiu cât mai puţin intruziv în scenariu dar şi în regie, să fie pe jumătate ficţiune, pe jumătate documentar, iar spre final, silit de soartă şi de Centrul Naţional al Cinematografiei, să-l fac fără un buget normal, aproape fără bani, ca şi “Pescuit Sportiv”, primul meu lungmetraj”.

La personaje şi background-ul lor s-a lucrat probabil cel mai mult, peste un an de zile. “La filmare nu a mai fost nevoie să schimb ceva la ele. Personajele erau atât de bine construite şi conştiente de cine sunt, încât au funcţionat singure, la prima dublă.

Am mers pe ideea că în viaţa reală nu avem niciodată şansa unei a doua încercări (duble), de unde şi vine autenticitatea, dar şi a faptului că avem în fiecare zi scopuri de atins, mai mici sau mai mari. Astfel că le trimiteam actorilor în fiecare seară, personalizat, e-mail-uri cu ce scop au de îndeplinit a doua zi. Şi cam atât. Ştiau că se va filma la ora stabilită, şi aşteptau echipa de producţie ca o familie care a acceptat să fie filmată, ca într-un documentar în care exista această înţelegere”, completează Sitaru. În cele două săptămâni de filmare, actorii au fost în pielea personajului 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Alina Grigore, după premieră, aproape cu ochii în lacrimi a declarat “Este o fericire enormă să ne aflăm la Berlin. Nu ne venea să credem că am fost selectaţi. Am făcut multe eforturi pentru acest film. Cum se spune am venit cu bani de acasă”. Filmul a fost bine primit de criticii internaţionali. Românii îl pot vedea în cinematografe din 18 martie 2016.

A consemnat de la faţa locului Mădălina Drăgoi!

În ediţia de martie-aprilie a revistei The One, puteţi citi un material amplu despre „Români la Berlinale”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase