Home » Cultură » Demoni care atrag oamenii în pădure prin plânsul lor şi bestii ce răpesc copii. Iată 8 dintre cele mai oribile creaturi mitologice din folclorul popular din jurul lumii

Demoni care atrag oamenii în pădure prin plânsul lor şi bestii ce răpesc copii. Iată 8 dintre cele mai oribile creaturi mitologice din folclorul popular din jurul lumii

Publicat: 07.01.2017
Sirenele, unicornii şi zânele sunt printre cele mai cunoscute fiinţe mitice. Iată o listă cu cele mai puţin cunoscute bestii mitice din folclorul popoarelor din jurul lumii.

1. Squonk

Sursa: Wikimedia

Această creatură mitică apare în legendele din nordul statului Pennsylvania. Se spune că Squonk este un animal hidos din pădure, cu piele lăsată şi solzoasă, acoperit în întregime de veruci şi pete. Legendele locale susţin că Squonk este uşor de găsit, urmând doar sunetul suspinelor şi drumul presărat cu lacrimi ale animalului prin pădure. Însă, atunci când oamenii ar încerca să-l prindă, animalul s-ar dizolva într-o baltă a lacrimilor sale.

2. Tiyanak

Tiyanak apare sub diferite forme în mitologia filipineză. Într-o versiune este descris ca fiind o creatură precum un pitic diabolic care se dă drept un copil uman, într-o altă versiune este prezentat ca fiind un adevărat copil demonic. Creştinii consideră că monstrul Tiyanaks este fantoma copiilor care au murit înainte de a fi botezaţi. Se spune că Tiyanaks imită sunetul plânsului unui copil pentru a-şi captura victimele. Odată luat în braţe, copilului îi apar gheare cu care îşi ucide prada.

De asemenea, monstrului Tiyanak îi face plăcere să îi facă pe călători să se rătăcească, atrâgându-i în adâncurile pădurii filipineze cu plânsul său. Conform legendelor, pentru ca o persoană ademenită de monstru să poată scăpa, aceasta trebuie să-şi întoarcă hainele pe dos. Astfel, Tiyanak ar fi amuzat şi i-ar oferi persoanei o şansă la viaţă

3. Pisica Sith

Sursa: Wikimedia

Se spune că o pisică de mărimea unui câine cutreieră dealurile Scoţiei. Conform legendei, pisica Sith fură sufletele oamenilor abia decedaţi. În timpul unei sărbători numite Feill Fadalach, cadavrele neînmormântate erau vegheate în timpul nopţii şi al zilei pentru a se asigura că pisica Sith nu va avea acces la cei decedaţi.  Obiecte ce distrag pisicile, precum iarba mâţei sau muzica, erau uneori folosite pentru a proteja decedaţii.

4. Yara-ma-yha-who

În folclorul australienilor aborigeni, Yara-ma-yha-who este o creatură asemănătoare cu un om cu pielea roşie care stă pe crengile smochinilor aşteptând să-şi prindă victima.  Se spune că la mâini şi la picioare are ataşate ventuze pentru a scurge sângele din victime. Odată ce victima era slăbită, Yara-ma-yha-who o ingera cu totul după care se odihnea ca mai apoi să o regurgiteze (când încă mai este în viaţă) şi să reînceapă procesul din nou. După fiecare regurgitare, persoana devenea mai scundă şi mai roşie, în cele din urmă devenind o nouă creatură Yara-ma-yha-who. 

5. Ijiraq

În mitologia inuită  se spune că Ijiraq trăieşte între lumea morţilor şi cea a oamenilor vii. Ijiraq putea lua diferite forme, inclusiv cea a unei creauri jumătate om jumătate monstru caribou, numit Tariaksuq, care în general putea fi văzut doar cu colţul ochiului. În folclorul inuit, Ijiraq era o creatură ce răpea copii şi îi abandona într-un loc pustiu din Arctica. Atunci când un vânător apărea pe teritoriul blestemat al monstrului acesta se pierdea pe veci. Zonele în care a apărut creatura Ijiraq sunt zone pline cu zăcăminte de gaze toxice şi fum sulfuros. Astfel, este posibil ca vaporii din aer să fi provocat miraje.

6. Liderc 

Există diferite tipuri de Liderc în folclorul ungar, însă în toate poveştile creatura apare din primul ou al unei găini negre care a fost ţinut la cald la subraţul unui om. În cele din urmă, oul va ecloza şi din el va ieşi o creatură magică asemănătoare unui demon, a unei femei sau a unui bărbat adult, alte ori luând forma unei persoane decedate. În timp, cel care deţine un Liderc va acumula averi, însă aranjamentul este unul cu diavolul. Periodic, demonul se urcă pe pieptul stăpânului său şi îi bea sângele, lăsându-l treptat tot mai slăbit. 

7. Impundulu

Creatura a luat naştere în folclorul unor triburi din sudul Africii, Impundulu se spune că este o pasăre-vampir de mărimea unui om, se spune că pasărea provoacă fulgere atunci când grăsimea sa ia foc. Este asociată cu vrăjitoria, iar membrii triburilor cred că este nemuritoare. De asemenea, locuitorii zonei cred că monstrul se poate transforma în oameni pentru putea face dragoste cu vrăjitoarea sa. 

8. Puckwudgies

Puckwudgies se găseşte în folclorul câtorva triburi de americani nativi. Monstrul este asemănător cu cel din folclorul celtic, este o creatură mică cu săgeţi otrăvitoare şi cu abilitatea de a apărea şi dispărea de fiecare dată când doreşte. Conform legendei, Puckwudgies era cândva un prieten al oamenilor, dar din cauza geloziei şi a nemulţumirilor s-a întors împotriva oamenilor. 

Sursa: Atlas Obscura

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase