Home » Cultură » Krampus, creatura care fură copii în seara de Moş Nicolae şi îi duce în ”Iad”

Krampus, creatura care fură copii în seara de Moş Nicolae şi îi duce în ”Iad”

Publicat: 05.12.2016
Povestea lui Moş Crăciun îi atrage pe toţi, fie copii sau adulţi, dar câţi ştim, oare, povestea lui Krampus? Acesta este o creatură jumătate om, jumătate ţap care îl ajută pe Moş să îi pedepsească pe copiii răi.

Potrivit folcorului european, Krampus îi urmăreşte pe copiii care nu au fost cuminţi şi are întotdeauna la el nuiele şi lanţuri. În ceea ce priveşte această legendă, s-au invocat nenumărate origini, iar numele său este derivat de la cuvântul german krampen, care înseamnă gheară. Potrivit unei legende, Krampus este fiul Iadului în mitologia nordică, iar altele îl poziţionează alături de creaturile demonice ale mitologiei antice greceşti, dar este invocat şi faptul că acesta este însuşi diavolul.

Legenda lui Krampus îşi are originile în folclorul alpin, ca o parte a celebrării Crăciunului, iar acesta îi vizitează pe copii în perioada de Sf. Nicolae. Dacă un copil nu a avut un comportament adecvat, Krampus va reveni în casa sa în noaptea de dinaintea sărbătorii de Sf. Nicolae, care se celebrează pe 6 decembrie, şi îl va pune într-un coş de răchită pentru a îl duce în Iad timp de un an.

Krampus, alături de Sf. Nicolae, într-o casă vieneză, în anul 1896 / Sursa: The Vintage News

Krampus este descris ca o creatură cu mult păr, de regulă maro sau negru, cu coarne de ţap, cu copite despicate, cozi şi cu o lungă şi ascuţită limbă. Pentru un efect şi mai dramatic, are întotdeauna la el nuiele şi lanţuri.

În secolul XX, Krampus a cunoscut o populară renaştere, fiind regăsit pe felicitări, dar nu este, întotdeauna, acceptat ca o tradiţie europeană şi, de multe ori, a fost neîngăduit. Biserica Catolică a interzis aceste manifestări, iar la începutul secolului XX, acelaşi lucru l-a făcut şi guvernul austriac fascist, căci era considerat o creaţie a social-democraţilor. Cu toate acestea, după cel de-al Doilea Război Mondial, atunci când guvernul şi-a încetat activitatea, tradiţia a reapărut.

Un bărbat costumat în Krampus, în oraşul austriac Salzburg / Sursă: Wikipedia

Tradiţia lui Krampus este celebrată în Europa, în multe oraşe având loc marşuri ale tinerilor costumaţi precum Krampus. Mai mult de 1.200 de austrieci din localitatea Schladming se costumează în fiecare an în Krampus.

Sursa: The Vintage News

Citeşte şi:

FELICITĂRI DE CRĂCIUN vechi, din perioada interbelică şi imediat după. Ce mesaje se trimiteau atunci – FOTO

O scurta istorie a colindului

Moş Crăciun există? Răspunsul pe care părinţii trebuie să-l dea copiilor la această întrebare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase