Home » Cultură » Filme studenţeşti din sud-estul Europei, premiate la Bucureşti, la SEECS Short Film Fest de la UNATC Bucureşti

Filme studenţeşti din sud-estul Europei, premiate la Bucureşti, la SEECS Short Film Fest de la UNATC Bucureşti

Filme studenţeşti din sud-estul Europei, premiate la Bucureşti, la SEECS Short Film Fest de la UNATC Bucureşti
Publicat: 02.07.2018
Câştigătorii celei de-a patra ediţii a SEECS Short Film Festival (Festivalul Internaţional de Film al Şcolilor din Sud-Estul Europei) au fost anunţaţi, după ce manifestarea a adus, în perioada 28 - 30 iunie, pelicule studenţeşti în proiecţii gratuite la sala Atelier de la UNATC Bucureşti.

După trei zile de festival, premiul pentru cel mai bun film a mers la „A Long Story Short” (UNATC Romania), filmul lui Andrei Olănescu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de organizatori.

Două distincţii, pentru cel mai bun film de ficţiune şi cel mai bun regizor, le-a adus pelicula „A Small Detail”, în regia lui Mladen Stanic, celor de la ADU Croatia.

De asemenea, două producţii au împărţit titlul de cel mai bun documentar, „Acum în Deltă se lasă seara”, de la UNATC România, în regia lui Andrei Tache-Codreanu, şi pelicula albanezului Ardian Arezza „Adem Reka”, de la AFMM.

Cristian Radu a primit premiul pentru cel mai bun film de animaţie, cu „Nu mor caii când vor câinii”, de la UNATC. În acelaşi timp, premiul pentru cea mai bună imagine a fost acordat filmului „Broken”, de Zoran Simulov, iar Volen Penev, de la NATFA Bulgaria, a plecat acasă cu trofeul pentru cel mai bun montaj, pentru „Don’t Delve”.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit peliculei „Hunger”, reprezentând FDU din Serbia, textul fiind semnat în colaborare de Tamara Todorovic şi Filip Grujic, scrie Mediafax.

În ceea ce priveşte prestaţiile actoriceşti, Nika Dolusic a primit premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din „13+”, propus de ADU Croaţia, iar trofeul pentru cel mai bun actor a mers la Haled Kanhush, interpretul din producţia NARFA Bulgaria „Trials”.

O menţiune specială, pentru decoruri, a primit scurtmetrajul „Black Box”, produs de şcoala grecească HCTSS.

La festivitatea de premiere, care a avut loc sâmbătă, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „I. L. Caragiale” din Bucureşti, au fost prezenţi reprezentanţi ai şcolilor participante la festival – din Sofia, Istanbul, Atena, Tirana, Belgrad şi Zagreb -, invitaţi din străinătate, regizori, actori şi studenţi.

Juriul a fost alcătuit din regizorul Roxana Stroe, din România, profesorul turc Bulent Kucukerdogan, preşedintele preşedintele SEECS (South-Eastern Europe Cinema Schools) şi fondatorul SEECS Short Film Fest, Alexey Hristov, din Bulgaria, directorul de programe al Fundaţiei Americane din Bulgaria şi fondatorul festivalului de film Early Bird.

SEECS Short Film Festival este o iniţiativă a SEECS (Asociaţia Şcolilor de Film din Sud-Estul Europei/ South-Eastern Europe Cinema Schools). După trei ediţii desfăşurate la Istanbul, festivalul a ajuns să funcţioneze ca o platformă educaţional-culturală, reprezentând un eveniment prin care cele mai recente producţii studenţeşti sunt aduse pe marele ecran. Prin prezenţa festivalului la Bucureşti, începând din acest an, organizatorii au dorit să inaugureze un demers care să aibă continuitate, arată organizatorii.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase