Home » Cultură » O carte pe zi: „Pola Illery. Cea mai sexy actriţă din era filmelor mute”, de Dan-Silviu Boerescu

O carte pe zi: „Pola Illery. Cea mai sexy actriţă din era filmelor mute”, de Dan-Silviu Boerescu

Publicat: 27.07.2018
În mod cert, foarte puţini ştiu ceva despre Pola Illéry (1909 - 1993), actriţă şi cântăreaţă de origine română care a apărut în filme mute şi în primele filme cu sunet, fiind cunoscută în special pentru rolurile de vampă.

S-a născut ca Paula Iliescu, în Corabia, România şi a mai fost cunoscută sub numele de Paula I Gibson.

Eclipsa de Lună din 27 iulie, vizibilă din România. Tot ce trebuie să ştii despre cea mai lungă eclipsă totală din acest secol

Illéry a apărut în câteva filme franceze realizate în anii 1920 şi 1930, mai ales în filmul lui René Clair „Sub acoperişurile din Paris” (1930) şi în „Parada Paramount”, versiunea în limba română a „Paramount on Parade” (1930) realizat în Paris de către Paramount Pictures. Se crede că a apărut pentru ultima dată în filme în 1938, scrie Mediafax.

Illéry s-a căsătorit cu maiorul american Charles Grenier în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a mutat în Statele Unite cu el, luându-şi cetăţenia americană în 1946. Căsătoria a durat doar câteva luni, înainte ca el să fie ucis într-un accident. Ea s-a recăsătorit mai târziu cu Jim Gibson şi cuplul s-a mutat în Palos Verdes, unde Illéry a trăit pentru tot restul vieţii ei. Câteva din filmele în care a apărut: „Căpitanul Fracasse” (1929), „Iluzii” (1930), „Sub acoperişurile din Paris” (1930), „Omul în haine de seară” (1931), „Strada fără nume” (1934).

Acestei actriţe îi dedică Dan-Silviu Boerescu volumul al XV-lea al colecţiei pe care o coordonează (de fapt, scrie) la Editura Integral „Români şi românce care au schimbat lumea”.

Actriţa şi cântăreaţa de origine română a apărut în filme mute şi în primele filme cu sunet, fiind cunoscută în special pentru rolurile ei de vampă. Boerescu precizează că, după ce l-a întâlnit în atelierul tomnaticului, dar virilului ei amant Constantin Brâncuşi, Pola Illéry s-a căsătorit cu maiorul american Charles Grenier în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a mutat în Statele Unite cu el, luându-şi cetăţenia americană în 1946. Căsătoria a durat doar câteva luni. Ea s-a recăsătorit mai târziu cu Jim Gibson şi cuplul s-a mutat în Palos Verdes, unde Illéry a trăit pentru tot restul vieţii sale.
Din capitolele cărţii: „O vampă olteancă din Corabia face naveta între Bucureşti şi Paris, apoi se stabileşte în California”; „Sub acoperişurile lui René Clair”; „De la Pola Negri la Pola Illéry, fascinaţia ecranului fără cuvinte”; „În palmaresul amoros al «Neichii Costache» Brâncuşi”; „Contemporanele Polei Illéry – vedete românce din filmele mute”.

Dan-Silviu Boerescu – „Pola Illery. Cea mai sexy actriţă din era filmelor mute”. Editura Integral, colecţia „Români şi românce care au schimbat lumea”, vol. XV.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase