Home » Cultură » O carte pe zi: „Domino 2. Misterele Râşnovului”. Cazul sângeros

O carte pe zi: „Domino 2. Misterele Râşnovului”. Cazul sângeros

O carte pe zi: „Domino 2. Misterele Râşnovului”. Cazul sângeros
Publicat: 11.12.2018
Un caz misterios, complicat, sângeros petrecut la Răşnov şi Braşov este rezolvat de către personajele (poliţişti şi detectivi) adunaţi de şase autori.

„Domino” este un proiect care reuneşte personaje create de mai mulţi autori romani. Anul trecut a apărut primul „Domino”; participau la el cinci scritori care publică de regulă la Editura Tritonic, iar eroii lor îşi uneau eforturile pentru a combate o reţea întinsă de la Marea Neagră la graniţa cu Sebia. Acum a apărut volumul al doilea, care reuneşte personaje create de şase autori. Legătura o fac cazurile comune în care se implică, mai mult sau mai puţin, toate personajele create de cei şase scriitori.

Editorul a ţinut să precizeze într-un argument pe care îl preluăm, Petru Berteanu (n. 1963) este autor de literatură poliţistă. Personajele lui, Andrei Panduru şi Iura Apostol, fac parte din seria „Biblioteca de pe scări”, din care a apărut până acum romanul „Efectul Mandela” (2017). Lucian-Dragoş Bogdan (n. 1975) este autor de literatură SF, poliţistă şi de dragoste. Marian Duca e personaj secundar în seria „Vagabond”, din care au apărut până acum romanele: „Vânătorii de capete” (2016), „Apărarea siciliană” (2017), „Picătura chinezească” (2018). Bogdan Hrib (n. 1966) este editor la Tritonic şi autor de literatură poliţistă. Poliţistul Tony Demetriade a apărut pe parcursul seriei „Stelian Munteanu”, care cuprinde cinci romane şi un volum de povestiri: „Filiera grecească” (2007), „Blestemul manuscrisului” (2008), scris în colaborare cu Răzvan Dolea, „Somalia, Mon Amour” (2009), scris în colaborare cu Sofia Matei, „Ucideţi generalul” (2011), „Vânătoare de asfinţituri pe Strada 42” (2015) – volum de povestiri, „Patimile doamnei ministru” (2016). Anamaria Ionescu (n. 1976) este autoare de literatură poliţistă. Sergiu Manta este protagonistul seriei omonime, care include până acum romanele: „Nume de cod: Arkon” (2014), „Zodiac” (2016). Teodora Matei (n. 1971) este autoare de literatură SF, poliţistă şi de dragoste. Personajul ei, Anton Iordan, a debutat în volumul „În mintea comisarului” (2017). Daniel Timariu (n. 1972) este autor de literatură SF şi poliţistă. Povestirile sale cu Ovidiu Danelescu au fost reunite în volumul „Fete în roşu şi alte povestiri poliţiste” (2016).

Toţi aceşti poliţişti sau detectivi se implică pe rând într-o seamă de evenimente petrecute la Râşnov şi Braşov, răpiri de persoane, trafic de droguri şi alte substanţe periculoase, crime ş.a. Fiecare dintre cei şase scriitori semnează o povestire, o parte a întregului. Există o anume continuitate, care de la un moment se pierde şi nu mai contează. Cu un număr atât de mare de autori, fireşte că există părţi mai bune şi părţi mai slabe, nu e locul să facem precizări. Cum există şi inadvertenţe sau scăpări, care arată că ansamblul a fost realizat fără o atentă documentare – de pildă, una minoră: la un moment dat, un personaj aleargă la Bran să-şi cumpere un costum; numai că în Bran nu există un magazin de unde să-ţi cumperi un costum; mai sunt şi altele…

Dar ideea în ansamblu e meritorie şi din asemenea experimente pot ieşi cărţi bune.

Petru Berteanu, Lucian Dragoş Bogdan, Bogdan Hrib, Anamaria Ionescu, Teodora Matei, Daniel Timariu – „Domino 2. Misterele Râşnovului”. Editura Tritonic, colecţia Mystery & thriller. 167 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase