Home » Cultură » Expoziţia „Memoria chipului” la Muzeul Naţional de Artă al României: lucrări de Rembrandt, Van Dyck şi alţii

Expoziţia „Memoria chipului” la Muzeul Naţional de Artă al României: lucrări de Rembrandt, Van Dyck şi alţii

Expoziţia „Memoria chipului” la  Muzeul Naţional de Artă al României: lucrări de Rembrandt, Van Dyck şi alţii
Publicat: 13.12.2018
Lucrări celebre de Rembrandt, Van Dyck şi Velasquez sunt expuse la "Memoria chipului. Portretul în Europa secolelor XVI-XVIII". Expoziţia va fi inaugurată joi, de la ora 17.30, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Evenimentul este programat la parterul Galeriei Naţionale. Acesta reuneşte în expoziţia „Memoria chipului. Portretul în Europa secolelor XVI-XVIII” lucrări din colecţiile de artă europeană ale muzeului şi ale Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, potrivit Mediafax.
 
Printre operele găsite în expoziţie se regăsesc picturi de Agnolo Bronzino, Rembrandt van Rijn, Anton van Dyck, Aegidius Sadeler, Diego Velasquez, Francesco Zurbaran, Pierre Mignard, Jean-Baptiste Greuze şi Rosalba Carriera. În total, mai bine de 120 de opere de artă sunt incluse în expoziţia care va dura până în prima parte a anului viitor.
 
„Fie că este vorba despre pictură, gravură, desen sau pastel, lucrările acoperă nu doar întreaga geografie relevantă pentru arta europeană ci şi nenumărate tipuri de reprezentare şi tipologii umane, de la începutul Renaşterii până în secolul XVIII. Antichitatea a cultivat portretul iar Evul mediu l-a dat (voit) uitării, lăsând secolului XV posibilitatea de a-l reinventa, iniţial pentru uzul unei elite privilegiate. Preocupaţi de «punerea în scenă» a persoanei, modele şi artişti contribuie la elaborarea pozei, codifică limbajul corporal şi gestual şi scenografia de fundal. Produs artistic dezirabil pentru categorii din ce în ce mai largi, portretul dă substanţă amintirii şi contribuie la crearea unei memorii colective. Rafinarea mijloacelor de reprezentare a figurii umane însoţeşte creşterea treptată în importanţă a expresivităţii pe măsură ce modelul poate proveni, într-o formă sau alta, din (aproape) toate clasele sociale. Austere, uneori chiar împietrite, portretele se «deschid», se umanizează: priviri piezişe, mâini care ies din cadru ne invită complice să intrăm în dialog”, notează curatorii.
 
Programul de vizitare al expoziţiei este de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, iar preţul biletului este de 10 lei. Expoziţia poate fi vizitată până pe 31 martie 2019.
 
„Autori consacraţi sau anonimi, opere autografe, lucrări de atelier sau şcoală ilustrează parcursul de aproape trei secole al portretului european. Monarhi, nobili, ofiţeri, demnitari ne introduc în lumea puterii şi a felului în care se doreşte aceasta reprezentată; figuri de umanişti, scriitori, filosofi ai naturii oferă imaginea exemplară a celor iluştri, în timp ce portrete ale unor (astăzi) anonimi evocă pregnant expresivitatea chipurilor umane dincolo de statutul lor social sau profesional. Expoziţia consacră o secţiune aparte portretelor de artişti şi explorează separat zone de graniţă ale portretului cum ar fi «portretele» de sfinţi, dar şi de reprezentanţi ai clerului care pun în lumină conexiunile cu arta scară şi studiul de expresie, schiţa, capetele groteşti ca etapă preliminară în realizarea oricărui portret”, se arată în comunicat.
 
Curatorul expoziţiei este Cosmin Ungureanu.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase