Turnul Sfatului, un simbol al orașului Sibiu. Cum a fost folosit de-a lungul anilor

12 08. 2021, 19:00

Turnul Sfatului face legătură între cele mai importante două piețe ale orașului Sibiu, Piața Mare și Piața Mică. Monumentul construit în secolul XIII a fost dintotdeauna un simbol al orașului Sibiu.

Denumirea sa provine de la funcția de apărare a porții de intrare în cea de-a doua incintă, situată în apropiere de clădirea ce găzduia primăria din Sibiu, aceasta fiind atestată documentar în anul 1324.

A avut inițial funcția de turn de fortificație (de apărare), însă s-a prăbușit parțial în 1585, în urma unui cutremur. Parterul și primele două etaje ale Turnului Sfatului aparțin și astăzi structurii originale din secolul al XIII-lea.

Locuitorii Sibiului au contribuit la reconstruirea turnului după cutremurul din 1585

Turnul Sfatului a fost reconstruit în 1588, iar locuitorii orașului au contribuit la lucrările de reconstruire. În anul 1720, paznicii turnului primesc ordin din partea magistratului de a repeta la tobă, la fiecare jumătate de oră, bătaia ceasului.

Sursa foto: Shutterstock

Acoperișul turnului și-a schimbat aspectul de-a lungul timpului, ajungând de la unul scund și piramidal la cel piramidal octogonal înalt, flancat de patru turnulețe.

Înfățișarea actuală a Turnului Sfatului datează din urma lucrărilor de reconstruire desfășurate între anii 1824 și 1826.

Turnul Sfatului a avut numeroase întrebuințări de-a lungul anilor

Totodată, Turnul Sfatului a avut numeroase întrebuințări de-a lungul anilor, fiind folosit ca turn de poartă, depozit de grâne, foișor de foc și chiar închisoare. În zilele noastre, Turnul Sfatului găzduiește numeroase expoziții și primește turiști dornici să vadă Sibiul de la înălțime.

Accesul în Turnul Sfatului se face printr-o ușă de mici dimensiuni, iar apoi, prin intermediul unei scări în spirală, vizitatorii pot ajunge la etajele superioară. În total, vizitatorii trebuie să urce 141 de trepte până la ultimul etaj.

De asemenea, de la penultimul etaj poate fi vizionat mecanismul orologiului, iar la ultimul etaj putând fi accesat un punct de belvedere asupra vechiului oraș.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sibiul, inclus în topul destinațiilor europene de neratat în anul 2021

Cetatea Sucevei, una dintre cele mai emblematice atracții ale Bucovinei

Cetatea Sighișoara, singura fortăreață medievală din sud-estul Europei locuită și astăzi

Cetatea Rupea, cândva un important centru comercial și meșteșugăresc