Home » Cultură » Haina unui băiat al baronului Banffy, restaurată la Muzeul de Istorie Cluj

Haina unui băiat al baronului Banffy, restaurată la Muzeul de Istorie Cluj

Publicat: 18.10.2021
Haina unui băiat al baronului Banffy, restaurată la Muzeul de Istorie Cluj
Credit foto: Shutterstock

O haină care a aparținut unui băiat de 5-6 ani al baronului Bánffy Farkas, descoperită în urmă cu doi ani în timpul lucrărilor de renovare a Bisericii Reformate din Huedin, a fost restaurată de specialiștii Muzeului de Istorie a Transilvaniei. Lucrarea a fost premiată.

Potrivit reprezentanților muzeului clujean, în urmă cu doi ani în cripta de la Biserica Reformată din Huedin au fost descoperite mai multe haine de copil nobil din secolul 17: botoșei de mătase, bonetă, perniță, dar și un dolman din brocart.

Dolmanul a fost restaurat în laboratoarele de restaurare ale Muzeului Național de Istorie a Tansilvaniei (MNIT), o lucrare pentru care Mihaela Chetrari a obținut Premiul de Excelență la Salonul Național de Restaurare Craiova 2021.

Reprezentanții muzeului susțin că dolmanul este o piesă vestimentară, realizată dintr-o țesătură brocart din mătase de culoare verde cu motive vegetale dispuse în registre verticale late de 4,5 cm. Părțile componente ale dolmanului au fost asamblate cu cusături manuale realizate din fire din mătase cu punct înaintea acului.

Intervenții pentru refacerea piesei

„Piesa se afla într-o stare relativ bună pentru o textilă arheologică. Fiind scos din criptă, dolmănașul era acoperit cu o cantitate semnificativă de pământ și vegetație provenită din ritualul de înmormântare cât și de mucegai și resturi humice. Condițiile de mediu și procesele chimice apărute în timpul descompunerii materiilor organice existente în interiorul criptei, scoaterea piesei din mediul de înhumare și mutarea în spațiul de carantinare au determinat modificări ale fibrei ce au dus la schimbarea culorilor în brun, îmbătrânirea și pierderea parțială a materialului de bază și a firelor de asamblare, deshidratarea și fragilizarea fibrei. Piesa a necesitat intervenții pentru stoparea degradării evolutive”, au transmis specialiștii MNIT, potrivit mediafax.

Conform acestora, în cripta Bisericii Reformate din Huedin au fost descoperite osemintele a 8 membri din familia Bánffy, Huedinul fiind unul dintre centrele domeniale importante ale acestei familii nobiliare.

„Dolmanul a aparținut unui băiețel de 5-6 ani din familia Bánffy. Încă cercetăm, dar nu știm cu exactitate identitatea acestuia. Pe baza cercetărilor genealogice și arhivistice, putem presupune că este unul dintre fiii baronului Bánffy Farkas. Baronul a trăit între 1700 și 1761”, mai spun specialiștii.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase