Home » Cultură » Baudelaire, unul dintre poeții europeni revoluționari ai secolului XIX

Baudelaire, unul dintre poeții europeni revoluționari ai secolului XIX

Publicat: 22.12.2021

Deși prima parte a copilăriei sale pare să fi fost fericită, tânărul Charles Baudelaire a devenit retras și ursuz după ce bătrânul său tată a murit în 1827 și mama sa s-a recăsătorit.

Această experiență ar fi fost cauza pentru temperamentul melancolic ce l-a făcut pe Baudelaire să devină critic de artă și poet introspectiv.

Autorul volumului de poeme erotice „Les Fleurs du mal” (Florile răului, 1857), Baudelaire a dobândit un loc fruntaș în literatura franceză și o reputație internațională ca poet simbolist. Baudelaire a scris și un roman autobiografic, „La Fanfarlo” (1847), eseuri critice care au fost colectate în cărți precum „L’Art romantique” (Arta romantică, 1868) și „Curiosités esthétiques” (Curiozități estetice, 1868), și volume de eseuri, jurnale și scrisori. Pasiunea sa pentru macabru nu i-a afectat niciodată reputația.

Charles Baudelaire, o viață aparent fără scop și neproductivă

Charles-Pierre Baudelaire s-a născut la 9 aprilie 1821 la Paris. Pentru a-l disciplina, tatăl său vitreg l-a trimis la o școală militară din Lyon. În Paris, Baudelaire a fost student la drept, deși nu i-a păsat prea mult de asta, și a ajuns să fie dependent de droguri.

Viața sa aparent fără scop și neproductivă i-a făcut pe părinții săi să îl trimită în India în 1841, însă acesta s-a întors acasă înainte ca voiajul să fie finalizat. Călătoria a inspirat primele poezii ale lui Baudelaire.

Sursa foto: Profimedia

O moștenire primită de la tatăl său în 1842 l-a transformat pe Baudelaire într-un mare risipitor. În decurs de doi ani, acesta a cheltuit jumătate din bani, având mari datorii atunci când banii rămași au fost încredințați familiei sale pentru păstrare, scrie Britannica.

În anii 1850, Baudelaire a citit pentru prima oară lucrările scriitorului american Edgar Allan Poe. Anii petrecuți traducând și analizând scrierile lui Poe i-au asigurat reputația de critic literar. Propriile sale scrieri, însă, nu au fost la fel de bine primite în timpul vieții sale. Baudelaire a fost acuzat de blasfemie și obscenitate, iar unele dintre poemele sale au fost chiar interzise. Baudelaire și-a petrecut ultimii ani din viață în sărăcie cruntă. Acesta a murit la Paris în ziua de 31 august 1867. Astăzi, Baudelaire este considerat unul dintre poeții europeni revoluționari ai secolului XIX.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Jean-Jacques Rousseau, filosoful care credea că părinții nu ar trebui să-și certe copiii

Voltaire, unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura franceză

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă

Top 10 lucruri surprinzătoare despre unii dintre cei mai faimoși scriitori din lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase