Home » D:News » Test de cultură generală. Cine a descoperit America?

Test de cultură generală. Cine a descoperit America?

Publicat: 28.04.2022
Test de cultură generală. Cine a descoperit America?
Sursa foto: Shutterstock

Deși s-au întâmplat multe înainte de legendara călătorie a lui Cristofor Columb (cum ar fi sosirea lui Leif Ericsson în America de Nord cu cinci decenii mai devreme), aceasta rămâne un eveniment istoric semnificativ și este considerat de mulți istorici drept începutul perioadei coloniale (1492-1763).

Totuși, călătoria epică nu a decurs fără probleme.

La primele ore ale dimineții de 12 octombrie 1492, un marinar și-a îndreptat privirea spre orizont de la prova navei lui Columb, Pinta, și a văzut pământ. După 10 săptămâni petrecute pe mare, din portul spaniol Palos, Columb și echipajul său ajunseseră… undeva.

Columb a crezut că a descoperit Indiile de Est

Columb a crezut că a descoperit Indiile de Est. De fapt, exploratorul ajunsese în Insulele Bahamas. Columb a explorat puțin, iar apoi s-a întors în Spania, cel mai probabil aducând și sifilis cu el.

Până în 1502, negustorul și exploratorul florentin Amerigo Vespucci își dăduse seama că, de fapt, Columb greșise, iar vestea despre Lumea Nouă se răspândise prin Europa. Mai târziu, America avea să fie numită după Vespucci.

Așadar, așa cum recunosc acum cercetătorii, niciunul dintre exploratori nu a fost primul care să descopere Americile. Existau, bineînțeles, indigeni acolo. A mai fost și Ericsson, dar și alții. Până și chinezii susțin că au ajuns primii în Lumea Nouă.

Sursa foto: Shutterstock

Columb este considerat a fi cel care a început colonizarea spaniolă, care a precedat colonizarea europeană mai amplă în Lumea Nouă. În jurnalul său, Columb a scris că indigenii „trebuie să fie servitori buni și foarte inteligență pentru că îi văd cum repetă cu mare repeziciune tot ce le spun”.

Reputația lui Columb, intens contestată

Astfel, exploratorul i-a înrobit pentru a-l ajuta să adune aur și condimente. Niciuna dintre aceste campanii nu a avut succes, iar în călătoriile ulterioare mii de indigeni au murit și Columb chiar i-a spânzurat pe unii dintre proprii coloniști care i-au sfidat autoritatea, potrivit Live Science.

Sosirea sa „a reprezentat începutul unuia dintre cele mai nemiloase episoade din istoria omenirii”, spunea istoricul Kenneth C. Davis.

Colonizarea s-a intensificat după mai bine de un secol. Prima colonie a fost fondată la Jamestown, Virginia, în 1607, iar Pelerinii, fondatori ai coloniei Plymouth, Massachusetts, au ajuns abia în 1620.

Cristofor Columb a murit în 1502, încă mai crezând că a descoperit o nouă rută spre Indiile de Est. Astăzi, reputația sa, de explorator curajos care a descoperit America, continuă să fie intens contestată, arată Royal Museums Greenwich.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este cel mai vechi oraș din lume?

Test de cultură generală. Care este cel mai mare ocean din lume?

Test de cultură generală. Când a avut loc Revoluția Franceză?

Test de cultură generală. La ce era folosit Colosseumul în antichitate?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase