Home » Cultură » Test de cultură generală. Cine a inventat artificiile?

Test de cultură generală. Cine a inventat artificiile?

Publicat: 29.12.2022

Deși diferite culturi asociază artificiile cu diferite sărbători importante pentru ele, utilizarea lor originală a fost pentru a celebra Anul Nou. Cine a inventat artificiile?

Cine a inventat artificiile, folosite pentru a marca trecerea dintre ani în numeroase locuri de pe glob?

Legenda spune că un bucătar chinez a vărsat accidental azotat de potasiu (salpetru) într-un foc de gătit, producând o flacără interesantă. Salpetrul, un ingredient din praful de pușcă, era folosit uneori ca sare aromatizantă. Celelalte ingrediente ale prafului de pușcă, cărbunele și sulful, erau, de asemenea, comune la primele artificii. Deși amestecul arde cu o flacără drăguță într-un foc, explodează dacă este închis într-un tub de bambus.

Cine a inventat artificiile și de ce?

Această invenție întâmplătoare a prafului de pușcă pare să fi avut loc în urmă cu aproximativ 2000 de ani, petardele care explodează fiind produse ceva mai târziu, în timpul dinastiei Song (960-1279), de un călugăr chinez pe nume Li Tian, care locuia în apropierea orașului Liu Yang din provincia Hunan. Aceste petarde erau lăstari de bambus plini cu praf de pușcă. Aceste petarde erau aprinse la începutul noului an pentru a speria spiritele rele, potrivit ThoughtCo.

O mare parte dintre focurile de artificii moderne se concentrează pe lumină și culoare, dar zgomotul puternic (cunoscut sub numele de „gung pow” sau „bian pao”) era de dorit într-un foc de artificii religios, deoarece sunetul era cel care speria spiritele.

Până în secolul al XV-lea, artificiile erau o parte tradițională a multor sărbători, cum ar fi victoriile militare și nunțile. Povestea chineză este cea mai cunoscută, deși este posibil ca artificiile să fi fost inventate în India sau Arabia.

De la pocnitori la rachete

Pe lângă folosirea prafului de pușcă pentru pocnitori, chinezii foloseau arderea prafului de pușcă și pentru propulsie.

Rachete din lemn sculptate manual, în formă de dragoni, trăgeau cu săgeți asupra invadatorilor mongoli în 1279. Exploratorii au luat cu ei cunoștințele despre praful de pușcă, artificii și rachete atunci când s-au întors acasă. Arabii din secolul al VII-lea s-au referit la rachete drept săgeți chinezești. Se crede că Marco Polo este cel care a adus praful de pușcă în Europa în secolul al XIII-lea. Cruciații au preluat și ei informațiile.

Renunțarea la praful de pușcă

Multe artificii sunt făcute astăzi în același mod ca acum sute de ani. Cu toate acestea, există unele modificări. Artificiile moderne pot include culori de designer, cum ar fi somonul, rozul și aqua, care nu erau disponibile în trecut.

În 2004, Disneyland din California a început să lanseze artificii folosind aer comprimat în loc de praf de pușcă. Pentru explozii erau folosite cronometre electronice. Aceasta a fost prima dată când sistemul de lansare a fost folosit comercial, permițând o precizie sporită în cronometrare (astfel încât spectacolele să poată fi puse pe muzică) și reducând fumul și vaporii în cadrul spectacolelor mari.

Vă recomandăm să citiți și:

Cine a inventat luminițele de Crăciun? O scurtă istorie

Test de cultură generală. Cine a inventat Crăciunul?

Anul Nou Chinezesc. Cum se sărbătorește și ce fac oamenii pentru a avea noroc?

Tradiții și obiceiuri unice de Anul Nou. Ce facem în noaptea dintre ani?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase