Home » Cultură » Tradiții și obiceiuri unice de Anul Nou. Ce facem în noaptea dintre ani?

Tradiții și obiceiuri unice de Anul Nou. Ce facem în noaptea dintre ani?

Tradiții și obiceiuri unice de Anul Nou. Ce facem în noaptea dintre ani?
Fermierii români își petrec Anul Nou încercând să comunice cu animalele lor, având noroc în noul an dacă reușesc. Foto: Shutterstock
Publicat: 31.12.2021

În timp ce focurile de artificii orbitoare aprind cerurile din întreaga lume, alte tradiții și obiceiuri unice de Anul Nou au loc în diferite părți ale globului.

De la farfurii sparte și struguri zdrobiți până la lenjerie roz și păpuși arse, iată câteva dintre ciudatele tradiții de Anul Nou pe care le au oamenii.

Așadar, cum își petrec oamenii din diferite locuri noaptea dintre ani?

Orice, dar să fie rotund (Filipine)

Filipinezii mănâncă struguri… și portocale, și pepeni verzi, și mere și pepene galben. Obiceiul este de a aduna 12 fructe diferite, câte unul pentru fiecare lună a anului, dar trebuie să fie rotunde, pentru că asta reprezintă bogăție și prosperitate.

tradiții de Anul Nou
Foto: Shutterstock

De asemenea, localnicii poartă haine cu buline și își îndeasă buzunarele cu monede pentru ca să aibă noroc în noul an.

Tradiții și obiceiuri unice de Anul Nou – Aruncatul de hârtii pe fereastră (Argentina)

Bucățile de confetti care flutură pe străzile din Buenos Aires în jurul orei prânzului pe 31 decembrie par festive, dar explicația din spatele obiceiului este mai practică: argentinienii își sfărâmă toate documentele și hârtiile vechi înainte de trecerea în noul an pentru a simboliza lăsarea trecutului în urmă.

Cu toate acestea, nu este cel mai periculos lucru care poate zbura pe ferestre de Anul Nou: în multe alte țări din America Latină se aruncă găleți cu apă, în timp ce sud-africanii își aruncă mobilierul vechi pe stradă de la mare înălțime.

Spartul farfuriilor (Danemarca)

Dacă vrei să-ți faci un nou prieten danez pentru noul an, zdrobește o farfurie de ușa lui. Tradiția este menită să aducă noroc destinatarului pentru anul următor, cu cât grămada de veselă spartă de pe covorașul de la intrare este mai mare, cu atât va avea mai mult noroc.

Danezii sar, de asemenea, de pe scaune pentru a sări literalmente în noul an și rămân lipiți de televizoare pentru discursul anual al reginei Margareta și pentru difuzarea comediei germane alb-negru „Dinner For One” (cunoscută în Danemarca drept „Cea de-a 90-a aniversare”).

Tradiții de Anul Nou din jurul lumii – În Spania se mănâncă struguri

Ceea ce a început ca un motiv pentru cultivatorii de struguri pentru a renunța la excesul de recoltă în urmă cu un secol a înflorit într-o tradiție spaniolă mult iubită în care spaniolii înghit pe nerăsuflate boabe de struguri la fiecare bătaie de ceas de la miezul nopții.

tradiții de Anul Nou
Foto: Shutterstock

Fiecare dintre las doce uvas de la suerte (cei 12 struguri norocoși) oferă o lună de noroc – îndeplinirea provocării înseamnă un an întreg de noroc, dar dacă rămâi în urmă cu câteva boabe, nu trebuie să ai multe așteptări de la lunile noiembrie și decembrie ale anului următor.

În Ecuador se ard păpuși

Ecuadorienii spun „adio” anului vechi incinerând efigii uriașe, sau viejos, reprezentând anul vechi. Familiile construiesc aceste sperietoare enorme din hârtie și haine vechi, pun deasupra o mască pictată (orice, de la personaje de desene animate îndrăgite până la politicienii pe care îi urăsc), apoi dau foc creațiilor atunci când ceasul bate ora 12 pentru a-și încheia socotelile cu anul precedent, conform The Culture Trip.

tradiții de Anul Nou
Foto: Shutterstock

Ecuador împărtășește, de asemenea, o tradiție cu vecinii lor din Columbia de a se plimba pe stradă cu o valiză, reprezentând toate călătoriile de care se vor bucura în noul an.

Se poartă un anumit tip de lenjerie

Argentinienii care caută dragoste poartă lenjerie roz și nu sunt singurii care acordă atât de multă atenție chiloților lor pe 31 decembrie.

tradiții de Anul Nou
Foto: Shutterstock

Lenjeria roșie din Turcia zboară de pe rafturi, mexicanii și bolivienii pun pe ei chiloți galbeni pentru noroc, culoarea roșie este purtată în zona Mediteranei pentru a face curte cuiva, în timp ce brazilienii poartă alb pentru a avea noroc.

În Finlanda se topește metal

Finlandezii sunt capabili să vadă viitorul, iar acesta seamănă cu o bucată topită de metal.

tradiții de Anul Nou
Foto: Shutterstock

Tradiția nordică presupune topirea unei potcoave (norocoase, cum altfel) mici apoi aruncarea metalului topit într-o găleată cu apă rece, unde se reîntărește într-o formă neregulată care vă prezice norocul pentru anul următor. Bule? Grozav, banii sunt la orizont. Metalul se rupe în apă? Nu e de bine.

Vorbitul cu animalele (România)

Dr. Dolittle ar fi invidios. Fermierii români își petrec Anul Nou încercând să comunice cu animalele lor, având noroc în noul an dacă reușesc.

Iar aceste tradiții de Anul Nou românesc nu se termină aici: oamenii aruncă, de asemenea, monede în râuri pentru a avea noroc și se îmbracă în piei de urs, apoi dansează și cântă la instrumente din ușă în ușă, un ritual care are scopul de a îndepărta spiritele rele.

Tradiții de Anul Nou în jurul lumii – Vâsc sub pernă (Irlanda)

Femeile singure din Irlanda fac ceva mai mult pentru a-și găsi un soț decât să poarte o pereche nouă de lenjerie.

Obiceiul irlandez presupune să așezi vâscul (planta sălbatică asociată cu fertilitatea în mitologia europeană și un magnet de săruturi de Crăciun) sub pernă în noaptea de Revelion, apoi să-l arzi a doua zi în speranța de a atrage dragostea în următoarele 12 luni.

O altă tradiție irlandeză unică presupune să lovești pereții și ușile casei cu chec de Crăciun pentru a îndepărta spiritele rele.

Sărbătoarea Hogmanay (Scoția)

Nu putem termina un articol despre Anul Nou fără să menționăm Hogmanay și obiceiurile ciudate din Scoția care îl însoțesc.

tradiții de Anul Nou
Foto: Shutterstock

Legenda spune că un bărbat puternic este menit să apară la ușa ta la miezul nopții cărând whisky, cărbune, biscuiți și un tort cu fructe, iar tradiția continuă și astăzi: prima persoană care trece pragul unei case în noul an trebuie să aducă daruri.

Există, de asemenea, foarte mult foc, derivat din influențe păgâne; procesiunea cu torțe din Edinburgh din 30 decembrie umple străzile capitalei cu o mare de lumină, în timp ce localnicii din Stonehaven petrec Hogmanay defilând pe străzi cu foc.

Vă recomandăm să citiți și:

Mied, cândva cea mai populară băutură alcoolică din regiunile nordice

Squid Game, cel mai de succes serial la debut de pe Netflix

Documentarul „Colectiv”, nominalizat la două premii Oscar

Rafael a recreat un pigment egiptean pierdut odată cu căderea Imperiului Roman

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase