Home » Cultură » Originile sângeroase ale Zilei Îndrăgostiților. Cum a apărut Sărbătoarea Sfântului Valentin?

Originile sângeroase ale Zilei Îndrăgostiților. Cum a apărut Sărbătoarea Sfântului Valentin?

Publicat: 14.02.2023

Sărbătoarea Sfântului Valentin este un moment potrivit pentru a sărbători romantismul, dragostea și fidelitatea. Dar originile acestei zile marcate de bomboane și de imagini cu adorabilul Cupidon sunt de fapt întunecate, sângeroase și oarecum confuze.

Deși nimeni nu a identificat cu exactitate originea sărbătorii, un loc de început este Roma Antică.

În perioada 13-15 februarie, romanii sărbătoreau Lupercalia. Bărbații sacrificau o capră și un câine, apoi biciuiau femeile cu pieile animalelor pe care tocmai le uciseseră.

Romanticii romani „erau beți, erau goi”, a declarat Noel Lenski, profesor de studii religioase la Universitatea Yale, din SUA, pentru NPR. Femeile tinere se aliniau pentru ca bărbații să le lovească, a spus Lenski, pentru că aceștia credeau că acest lucru le va face fertile.

Cum a apărut Sărbătoarea Sfântului Valentin?

Sărbătoarea brutală includea o loterie a pețitului în care tinerii trăgeau la sorți numele femeilor dintr-un borcan. Cei doi formau un cuplu pe durata festivalului sau mai mult dacă se potriveau.

Romanii antici ar putea fi, de asemenea, responsabili pentru numele sărbătorii moderne. Împăratul Claudius al II-lea a executat doi bărbați, ambii pe nume Valentin, pe 14 februarie, în ani diferiți din secolul al treilea. Martiriul lor a fost onorat de Biserica Catolică prin Sărbătoarea Sfântului Valentin.

Mai târziu, Papa Gelasius I a încurcat lucrurile în secolul al V-lea combinând Ziua Sfântului Valentin cu Lupercalia pentru a elimina ritualurile păgâne. Dar festivalul a fost mai degrabă o interpretare teatrală a ceea ce fusese cândva. „A semănat mai degrabă cu o sărbătoare a beției, dar creștinii au reparat-o. Asta nu a împiedicat-o să fie o zi dedicată fertilității și iubirii”, a adăugat Lenski.

Cam în aceeași perioadă, normanzii sărbătoreau Ziua Galatinului. Galatin însemna „iubitor de femei”. Probabil că aceasta a fost confundată cu Ziua Îndrăgostiților la un moment dat, în parte pentru că sună asemănător.

Ziua Îndrăgostiților și Revoluția Industrială

Pe măsură ce anii au trecut, sărbătoarea s-a mai… îndulcit. Chaucer și Shakespeare au romantizat-o în creația lor, astfel că Ziua Sfântului Valentin a câștigat popularitate în Marea Britanie și în restul Europei. În Evul Mediu, oamenii își confecționau manual felicitările din hârtie.

În cele din urmă, tradiția și-a croit drum spre Lumea Nouă. Revoluția Industrială a introdus felicitările realizate în fabrici în secolul al XIX-lea. Iar în 1913, Hallmark Cards, din Kansas City, SUA a început să producă în masă felicitări pentru Ziua Îndrăgostiților. De atunci, luna februarie nu a mai fost la fel.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este cel mai populat oraș din lume?

Charles Cullen, infirmierul cel rău. Cum a reușit să ucidă sute de pacienți?

Rosa Parks și gestul care a schimbat lumea. „Mă arestați pentru că stau într-un autobuz?”

Carl Zeiss, fostul ucenic care a făcut istorie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase