Home » Cultură » Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul: este o activitate organică senzuală în care poți amesteca ingrediente”

Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul: este o activitate organică senzuală în care poți amesteca ingrediente”

Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul: este o activitate organică senzuală în care poți amesteca ingrediente”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22.11.2024

Compozitor, interpret, producător, vizionar, inovator, ambasador cultural, adesea numit Nașul muzicii electronice, JMJ – Jean Michel Jarre este o legendă vie a acestui gen. Împreună cu Vangelis și Mike Oldfield în anii 1970, este considerat un pionier al genurilor electronice, synth-pop, ambient și New Age, precum și un organizator de evenimente și concerte spectaculoase în aer liber, care prezintă cele mai noi și mai inovatoare lumini, display-uri laser și artificii, precum și animații 3D și sunet.

Primul mare succes al lui Jarre a fost albumul Oxygene din 1976. Înregistrat într-un studio improvizat pe care îl construise în casa sa, albumul s-a vândut în aproximativ 12 milioane de exemplare și este cel mai bine vândut album francez din toate timpurile. În 1979, Jarre a cântat în fața unei audiențe record de peste un milion de persoane în Place de la Concorde din Paris, eveniment care a pregătit terenul pentru multe alte concerte spectaculoase și, în cele din urmă, pentru alte trei recorduri mondiale. Astăzi, Jarre este la fel de faimos ca interpret cât și ca muzician.

A intrat de mai multe ori în Cartea Recordurilor pentru audiențele cele mai mari înregistrate la un concert. Primul record a fost stabilit în 1979, atunci când Jarre a susținut un concert la Place de la Concorde din Paris, în fața unei mulțimi estimate la aproximativ un milion de oameni. Cel de-al doilea record a fost stabilit în 1986, în timpul concertului „Rendez-Vous Houston: A City in Concert”, organizat în Houston, Texas, în Statele Unite, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înființarea orașului Houston care, potrivit rapoartelor, a atras o audiență de peste 1,5 milioane de persoane. Cel de-al treilea record al său a fost stabilit în 1990, când Jarre a susținut un concert la Esplanada de La Défense din Paris, în cadrul show-ului „Paris La Défense”, concert care a adunat o audiență estimată la aproximativ 2,5 milioane de oameni. Dar cel mai mare concert al lui în aer liber a avut loc la Moscova (6 septembrie 1997), unde a cântat în fața unui public format din 3,5 milioane de oameni, fiind unul dintre cele mai mari concerte din istorie.

„Concertul pentru toleranță” a avut loc la Universitatea de Stat din Moscova și a fost organizat pentru a promova pacea și unitatea prin muzică și schimburi culturale.

De asemenea, albumul de debut al lui Jean Michel Jarre, intitulat „Oxygène”, lansat în 1976 și considerat unul dintre cele mai importante, influente albume din istoria muzicii electronice, a devenit cel mai bine vândut album francez din toate timpurile, cu 12 milioane de exemplare vândute. „Oxygène” este considerat un clasic al genului și rămâne una dintre cele mai iubite și cunoscute lucrări muzicale ale lui Jean Michel Jarre.

Jean Michel Jarre este recunoscut pentru a fi primul artist occidental care a susținut un concert în Republica Populară Chineză. Concertul său în China a avut loc în anul 1981 și a fost o ocazie semnificativă în istoria muzicii și a relațiilor culturale între China și Occident. „Les Concerts en Chine” a fost organizat în mai multe orașe chineze, inclusiv Beijing (Pekin) și Shanghai, evenimentul atrăgând atenția publicului internațional și marcând o deschidere culturală și muzicală în China, care în acea perioadă avea restricții stricte privind influențele culturale străine. În octombrie 2004, Jarre a concertat pentru a doua oară în China, la Beijing, la Poarta Meridian a Orașului Interzis, susținând, de asemenea, o reprezentație în Piața Tian’Anmen. O audiență de peste un miliard de oameni a urmărit evenimentele în direct pe patru canale, inclusiv CCTV, NHK Japonia și Televiziunea Națională Franceză.

Jarre a prezentat concertele sale în aer liber, reunind o varietate de elemente muzicale electronice, lumini, lasere și efecte vizuale impresionante.

În 1976, revista People l-a numit Personalitatea Anului, în 1990 o planetă minoră – cu numărul 4422 – (descoperită la 17 octombrie 1942 de L. Boyer la Alger) a fost numită în onoarea compozitorului electronic francez Jean Michel Jarre, cinci ani mai târziu fiind decorat Chevalier de la Légion d’Honneur de către guvernul francez.

Jean Michel Jarre s-a născut la 24 august 1948, la Lyon, fiind fiul lui Maurice Jarre, un renumit compozitor de film, și al lui France Pejot care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a deținut un magazin de lenjerie intimă, La Lingerie Pratique în Lyon, și a fost implicată activ în Rezistența Franceză împotriva ocupației germane, depozitând arme și găzduind întâlniri secrete în camera din spate a magazinului ei. (Bunicul matern al lui Jean Michel Jarre a fost inginer al Turnului Eiffel).

„Mama mea a avut o influență majoră asupra mea. A fost o figură importantă în Rezistența Franceză. Cred că de la ea am moștenit un sentiment de toleranță și loialitate față de credințele pe care le am. Copil fiind, și chiar în adolescență și primii ani ai tinereții mele, a existat un sentiment profund antigerman în Franța. Mama mea m-a învățat diferența dintre naziști și germani, ea m-a învățat să nu confund niciodată oamenii cu o idee”. (Jean Michel Jarre)

Jarre a studiat la Liceul Michelet din Vanves și mai târziu la Liceul Carnot din Paris, după care a urmat studii la Conservatorul din Paris, unde a învățat muzică clasică. Cariera muzicală a lui Jean Michel Jarre a debutat la sfârșitul anilor 1960, când s-a alăturat Groupe de Recherches Musicales al lui Pierre Schaeffer (compozitor, scriitor, inginer, muzicolog, acustician francez), perioadă în care au avut loc primele lui experimente cu muzica electronică, stil care îl atrăgea datorită posibilităților inovatoare și futuriste, adoptând sintetizatoarele și instrumentele electronice pentru a crea sunete și compoziții revoluționare.

Jean Michel Jarre a fost căsătorit de patru ori. Prima sa căsătorie a fost cu Flore Guillard (din 1975 și până în 1977), cuplul devenind părinții lui Émilie Jarre în 1976, apoi cu actrița franceză Charlotte Rampling, din 1978 până în 1998, cei doi având împreună un fiu, David Jarre (n.1977), magician și iluzionist, a urmat mariajul cu frumoasa Isabelle Adjani (din 2002 și până în 2004), în 2019 căsătorindu-se cu actrița chineză Gong Li, cunoscută din Memoirs of a Geisha (2005), Mulan (2020), Hannibal Rising (2007), Curse of the Golden Flower (2006).

Jean Michel Jarre este unul dintre cei mai bine vânduți artiști din istoria muzicii electronice, cu cele peste 80 de milioane de albume comercializate în întreaga lume, ceea ce îl face un pionier și o figură influentă în acest gen.

Jean Michel Jarre a fost numit Doctor Honoris Causa al Universității de Chimie și Tehnologie Mendeleev din Rusia în 2008. De-a lungul carierei, a colaborat cu artiști precum David Bowie, Pete Townshend și Laurie Anderson. Prin concertele sale, muzicianul promovează în mod activ conștientizarea problemelor de mediu, intrând în istorie și datorită concertelor susținute în locații de referință precum Turnul Eiffel și Piramidele din Giza.

Surse:

https://facts.net/celebrity/22-astonishing-facts-about-jean-michel-jarre/

https://www.jeanmicheljarre.com/

https://www.imdb.com/name/nm0418882/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Akira Ifukube, creatorul muzicii din seria Godzilla

Elvis Costello, geniul rebel al muzicii rock. „Vocația mea supremă în viață este să fiu enervant”

Edgard Varèse, părintele muzicii electronice. „Toată lumea se naște cu sclipiri de geniu, dar majoritatea oamenilor le păstrează doar câteva minute”

Stevie Nicks, Regina Rock and Roll-ului. „Muzica este dragostea vieții mele, dar am fost gata să renunț la tot pentru că nu suportam ca oamenii să vorbească despre cât de grasă sunt.”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase