Home » Cultură » Arthur Edward Waite, omul care a revoluționat tarotul modern

Arthur Edward Waite, omul care a revoluționat tarotul modern

Arthur Edward Waite, omul care a revoluționat tarotul modern
Credit foto: Roberto Viesi/CC BY-SA 4.0
Publicat: 16.03.2025

Arthur Edward Waite (1857-1942) a fost un ocultist, mistic și erudit britanic, cunoscut mai ales pentru co-crearea pachetului de cărți de tarot Rider-Waite (1909). O figură proeminentă în cercurile ezoterice, Waite a fost membru al Ordinului Hermetic al Zorilor Aurii și cea mai mare parte a vieții și-a dedicat-o studierii simbolismului, misticismului și tradițiilor secrete. Deși a comandat și a supravegheat crearea pachetului de tarot – proiectându-i structura, selectându-i simbolurile și elaborându-i ghidul de interpretare – ilustrațiile propriu-zise au fost executate de artista și colega ocultistă Pamela Colman Smith, ale cărei contribuții au rămas în mare parte necreditate timp de decenii.

Pachetul lui Waite a revoluționat tarotul prin asocierea imaginilor vii și narative cu fiecare carte a Arcanei minore (anterior, doar Arcanele majore erau ilustrate în majoritatea pachetelor). Această inovație a făcut tarotul mai accesibil și mai intuitiv pentru cititori, consolidând statutul Rider-Waite de pachet modern definitiv. În ciuda activității și a influenței sale academice, moștenirea lui Waite rămâne împletită cu arta lui Smith – o colaborare care continuă să stârnească discuții despre paternitate, recunoaștere și rolul adesea ignorat al femeilor în istoria ocultismului.

Arthur Edward Waite s-a născut la 2 octombrie 1857, în Brooklyn, New York, din Charles F. Waite, căpitan al marinei comerciale americane, și Emma Lovell, o englezoaică provenită dintr-o familie modestă. După moartea tatălui, Waite, împreună cu mama, mătușa și sora lui, au revenit în Anglia stabilindu-se la Londra, unde a avut o copilărie destul de grea, având în vedere faptul că a fost crescut în sărăcie, dar cu toate astea într-un mediu religios (a fost expus credinței romano-catolice de către mama sa devotată), al cărui ritualuri și simboluri posibil să fi stat la baza fascinației sale ulterioare pentru misticism.

Waite a urmat cursurile Colegiului St. Charles, o mică școală privată din Londra, însă constrângerile financiare l-au forțat să părăsească educația formală la vârsta de 13 ani, devenind autodidact și cufundându-se în literatură, în special în filosofie și texte oculte. Printre lecturile sale timpurii s-au numărat lucrările ocultistului francez Éliphas Lévi și scrierile mistice ale lui Thomas Vaughan (1621 – 1666), cleric, filosof și alchimist galez, care a scris în limba engleză, amintit pentru activitatea sa în domeniul magiei naturale. A publicat și sub pseudonimul Eugenius Philalethes.

Printre influențele sale se numără Johannes Trithemius (1462-1516), Heinrich Cornelius Agrippa (1486-1535), Michael Sendivogius (1566-1636) și rosicrucianismul (începutul secolului al XVII-lea).

Până la sfârșitul adolescenței, Waite vorbea fluent franceza și traducea texte ezoterice.

Călătoria mistică a lui Waite a început în mod serios după moartea surorii sale Frederika, în 1874. Îndurerat, a căutat alinare participând la ședințe de spiritism și explorând filosofii metafizice. În 1891, s-a alăturat Ordinului Hermetic al Zorilor Aurii, o societate secretă dedicată studiului ocultismului, astrologiei și magiei rituale. Golden Dawn a devenit căminul său intelectual, deși mai târziu a fost deziluzionat de politica internă și de fracțiunile sale divizate.

În 1903, Waite a co-fondat Ritul Independent și Rectificat al Zorilor Aurii (redenumit ulterior Ordinul Sfânt al Zorilor Aurii), punând accentul pe misticismul creștin în detrimentul magiei ceremoniale. Concentrarea sa s-a îndreptat spre sintetizarea tradițiilor oculte cu teologia mistică și Cabala creștină.

În 1909, a creat pachetul de cărți de tarot Rider-Waite, în colaborare cu artista, ilustratoarea și ocultista Pamela Colman Smith. Spre deosebire de seturile anterioare, care conțineau doar cărți ilustrate ale Arcanei Majore, Waite i-a cerut lui Smith să picteze scene simbolice pentru toate cele 78 de cărți, inclusiv pentru Arcanele Mici, o inovație care a făcut tarotul mai accesibil, deoarece imaginile ofereau indicii intuitive pentru interpretare. Waite a fost autorul ghidului însoțitor, The Key to the Tarot (Cheia tarotului), deși a minimalizat utilizările divinatorii ale cărții, prezentând-o mai degrabă ca un instrument de reflecție spirituală.

Waite a fost și un scriitor prolific, producând peste 70 de cărți despre ocultism, francmasonerie, alchimie și misticism, printre care The Book of Ceremonial Magic (1911), un studiu critic al grimoarelor (cărți de vrăji), The Holy Kabbalah (1929), o explorare a legăturilor misticismului evreiesc cu ezoterismul creștin, traduceri ale scrierilor lui Éliphas Lévi și ale scrierilor hermetice și alchimice ale lui Paracelsus (medic elvețian, alchimist, teolog laic și filosof al Renașterii germane)

În 1915, a fondat Fellowship of the Rosy Cross, ordin mistic ce a îmbinat idealurile rosicruciene, Cabala creștină și viziunea lui Waite asupra spiritualității „Bisericii ascunse”. A pus accentul pe transformarea interioară în detrimentul magiei rituale.

Așadar, filosofia ezoterică a lui Waite se axa pe misticismul creștin, încercând să reconcilieze tradițiile oculte cu teologia creștină, în același timp considerându-l pe Hristos ca fiind simbolul suprem al uniunii divine.

Waite a acordat prioritate iluminării spirituale în fața câștigurilor materiale sau a fenomenelor paranormale, încadrând magia ca o cale către realizarea de sine.

În ultimii săi ani, Arthu Edward Waite s-a retras din cercurile oculte publice, concentrându-se pe scris și reflecție. S-a căsătorit în 1900 cu Ada Lakeman (de asemenea o mistică) și au avut o fiică, Sybil. După moartea Adei în 1924, s-a căsătorit cu Mary Broadbent Schofield.

Waite a murit la 19 mai 1942, la Londra, lăsând în urmă o operă ce a pus bazele ezoterismului occidental din secolul al XX-lea, îmbinând misticismul cu rigoarea academică.

Pe scurt, cum a revoluționat Arthur Edward Waite tarotul modern?

Prin inovații radicale care au transformat felul în care cum utilizăm, interpretăm și percepem cărțile de tarot în ziua de azi.

Înainte de Rider-Waite Tarot (1909), majoritatea deck-urilor aveau ilustrate doar cele 22 de cărți ale Arcanelor Majore (precum Înțeleptul, Roata Norocului etc). Cele 56 de cărți de joc Arcanele Minore asociate cu viața cotidiană erau reprezentate doar prin simboluri repetitive. Împreună cu ocultista, ilustratoarea și scriitoarea Pamela Colman Smith, Waite a creat scene simbolice și narative pentru toate cele 78 de cărți, inclusiv Minor Arcana (Arcanele Minore), ilustrațiile realizate de Smith, sub îndrumările lui Waite, făcând tarotul accesibil chiar și pentru începători.

A integrat simbolismul universal în cărțile de tarot prin influențe din Cabala, Alchimie, Mitologie egipteană și Creștinism mistic, transformând tarotul dintr-un simplu instrument de divinație într-o hartă a călătoriei spirituale.

A democratizat tarotul, prin lucrările sale promovând ideile că tarotul este un instrument de introspecție, nu doar de prezicere, încurajând utilizarea sa pentru dezvoltare personală, punând bazele tarotului modern și schimbându-i rolul în cultură. De la un joc de societate asociat cu ghicitori de stradă, la un instrument de analiză psihologică și spirituală folosit de terapeuți, artiști și cercetători.

Cu toate acestea, ca un paradox, deși a revoluționat tarotul, Waite a disprețuit divinația și a văzut deck-ul ca o unealtă mistică, nu ca un mijloc de a „prezice viitorul”.

„Tarotul este un sistem de idei vechi, dar nu este un sistem de superstiție.”

Surse:

https://www.mistertarot.com/arthur-edward-waite%E2%80%94designer-of-the-modern-tarot/

https://www.encyclopedia.com/science/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/waite-arthur-edward-1857-1942

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cabala, de la misticismul antic la spiritualitatea modernă

Misticism, eterna căutare a divinului și a necunoscutului

Aleister Crowley: cum a devenit un proscris victorian nașul renașterii oculte

Georg Baresch: societatea secretă, manuscrisul Voynich și teoria conspirației fără sfârșit

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Vicepreședintele SUA transmite că „Ucraina nu poate câștiga războiul”
Vicepreședintele SUA transmite că „Ucraina nu poate câștiga războiul”
Ce mai cred acum americanii despre Donald Trump după primele 100 de zile din cel de-al doilea mandat
Ce mai cred acum americanii despre Donald Trump după primele 100 de zile din cel de-al doilea mandat
Cât de mare este riscul de blackout în România?
Cât de mare este riscul de blackout în România?
Un nou test de sânge poate detecta 12 tipuri de cancer înainte ca simptomele să apară
Un nou test de sânge poate detecta 12 tipuri de cancer înainte ca simptomele să apară
Oamenii de știință au reușit să crească dinți umani în laborator
Oamenii de știință au reușit să crească dinți umani în laborator
Care a fost cel mai rapid dinozaur?
Care a fost cel mai rapid dinozaur?
Care este motivul pentru care cercetătorii au „tatuat” tardigrade?
Care este motivul pentru care cercetătorii au „tatuat” tardigrade?
Cercetătorii au modificat bacterii pentru a face solul și culturile să „strălucească” în culori diferite
Cercetătorii au modificat bacterii pentru a face solul și culturile să „strălucească” în culori diferite
Vești bune: populațiile de țestoase marine din lume au început să-și revină
Vești bune: populațiile de țestoase marine din lume au început să-și revină
Academicienii de la Oxford au băut zeci de ani dintr-un potir făcut dintr-un craniu uman
Academicienii de la Oxford au băut zeci de ani dintr-un potir făcut dintr-un craniu uman
Primele experimente de geoinginerie în aer liber, lansate de Marea Britanie. Care este scopul?
Primele experimente de geoinginerie în aer liber, lansate de Marea Britanie. Care este scopul?
Știința confirmă: cât de des trebuie să faci sex pentru o sănătate mintală perfectă?
Știința confirmă: cât de des trebuie să faci sex pentru o sănătate mintală perfectă?
Experții sunt îngrijorați că Inteligența Artificială ne face mai proști
Experții sunt îngrijorați că Inteligența Artificială ne face mai proști
Astronomii au descoperit un SUPER-Pământ! Ce înseamnă asta pentru noi?
Astronomii au descoperit un SUPER-Pământ! Ce înseamnă asta pentru noi?
Pana masivă de curent în Spania, Portugalia și Franța
Pana masivă de curent în Spania, Portugalia și Franța
Un studiu pe mai multe țări arată că alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur
Un studiu pe mai multe țări arată că alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur
Tehnologia care ar putea crea 1 milion de locuri de muncă până în 2030
Tehnologia care ar putea crea 1 milion de locuri de muncă până în 2030
Astăzi se împlinesc 80 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva Braun, în buncărul în care aveau să se sinucidă a doua zi
Astăzi se împlinesc 80 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva Braun, în buncărul în care aveau să se sinucidă ...