Home » Cultură » Val Kilmer, credința, arta și lupta actorului cu cancerul prin prisma științei creștine

Val Kilmer, credința, arta și lupta actorului cu cancerul prin prisma științei creștine

Val Kilmer, credința, arta și lupta actorului cu cancerul prin prisma științei creștine
Val Kilmer în filmul „Heat” (1995). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.04.2025

Val Edward Kilmer, născut la 31 decembrie 1959, în Los Angeles, și decedat la 1 aprilie 2025, la vârsta de 65 de ani, din cauza complicațiilor legate de pneumonie, cunoscut în special pentru rolurile sale din Top Gun (1986), The Doors (1991), Tombstone (1993) și Batman Forever (1995), a fost mai mult decât un star de la Hollywood. Nu foarte multă lume a cunoscut latura profund spirituală a actorului, precum și pasiunea pentru pictură și mai ales faptul că a fost un adept al științei creștine (Scientologia).

(Kilmer, conform yahoo.com, a creat de-a lungul vieții sale peste 500 de picturi, lucrări adesea abstracte și personale care au obținut sume semnificative la licitații.)

Moartea lui Kilmer a marcat sfârșitul unei vieți modelate de faimă și o credință neclintită în vindecarea spirituală – chiar dacă în ultimii ani a apelat la medicina modernă.

Știința creștină, fondată de Mary Baker Eddy la sfârșitul secolului al XIX-lea, învață că Dumnezeu este în întregime bun și că lumea materială – inclusiv boala și moartea – este o iluzie. Adepții cred că rugăciunea și înțelegerea spirituală pot vindeca afecțiunile fizice, respingând adesea tratamentul medical convențional în favoarea intervenției divine.

Kilmer, crescut într-o familie devotată Științei Creștine, a dus aceste convingeri până la vârsta adultă. Când a fost diagnosticat cu cancer la gât în 2014, primul său instinct a fost să se bazeze mai degrabă pe rugăciune și pe consilierii spirituali decât pe medici. Totuși, această decizie a intrat în conflict cu preocupările familiei și ale prietenilor, care l-au îndemnat să caute tratament medical.

Timp de doi ani, Kilmer a rezistat chimioterapiei și intervenției chirurgicale, aderând la principiile Christian Science. Ulterior, actorul a recunoscut în interviuri că „nu voia să creadă” că boala sa era reală, considerând-o mai degrabă o „percepție greșită” care putea fi corectată prin credință.

Dar pe măsură ce starea sa se înrăutățea, Kilmer s-a confruntat cu o presiune imensă din partea celor dragi – în special a fostei soții, Joanne Whalley, și a copiilor lor, Mercedes și Jack. Cu reticență, a acceptat până la urmă să fie supus traheostomiei, chimioterapiei și radioterapiei, proceduri care i-au provocat leziuni permanente ale corzilor vocale.

În documentarul său din 2020, Val, actorul a dezvăluit prețul brutal al tratamentului său:

Nu pot vorbi fără a astupa această gaură (din gât). Trebuie să alegi să respiri sau să mănânci. (Val Kilmer)

În ciuda faptului că s-a declarat fără cancer până în 2020, sănătatea lui Kilmer a rămas fragilă, dependența de un tub de alimentare și de ajutorul electronic pentru voce devenind o realitate zilnică.

Însă de ce a ales Kilmer în cele din urmă tratamentul medical? Membrii Scientologiei sunt adesea criticați pentru că evită îngrijirea medicală, uneori decizia lor venind cu urmări tragice. Schimbarea lui Kilmer către tratamentul convențional a fost rară printre adepții devotați, surse apropiate lui Kilmer, inclusiv fiul său Jack, confirmând că intervenția familiei a jucat un rol esențial.

Nu puteam să stăm deoparte și să-l privim cum suferă. A trebuit să îl împingem să primească ajutor real. (Jack Kilmer)

A prelungit știința creștină suferința lui Kilmer? Greu de spus și decis acest fapt, însă experții medicali susțin că o intervenție timpurie ar fi putut menține vocea și starea generală de sănătate a lui Val Kilmer.

Cancerul de gât, atunci când este depistat la timp, are o rată ridicată de supraviețuire cu tratament. Întârzierile pot duce la daune ireversibile. (Dr. James Yoon, oncolog la Cedars-Sinai, citat de yahoo.com)

Kilmer însuși a recunoscut durerea procedurilor medicale la care a fost supus, spunând:

Leacul a fost mai rău decât boala.

Cu toate acestea, în cartea sa de memorii, I’m Your Huckleberry (2020), Val Kilmer nu și-a exprimat regretul cu privire la credința pe care a urmat-o, ci doar tristețea cu privire la consecințele fizice ale alegerilor sale.

Val Kilmer a avut doi frați, Wesley, mezinul, murind în adolescență. Referitor la acest caz, Esquire, într-un interviu cu actorul american, titrează: „Wesley a avut o criză de epilepsie într-o piscină. Era el tratat de această boală până la momentul morții sale?”

Răspunsul lui Kilmer: „Există o mare greșeală legată de numele Științei Creștine. Oamenii obișnuiau să spună: Știința creștină, ah, voi cei care nu credeți în medici, ceea ce nu este un lucru adevărat. Este doar un mod diferit de a trata o boală. Aceasta poate fi mentală, socială sau fizică. Atunci când Wesley a fost diagnosticat, a primit tratament medical. Când mergea la școală, i se întrerupea tratamentul. Apoi, periodic, era cumva între Știința Creștină și tratamentul medical. Știința creștină nu este responsabilă pentru moartea fratelui meu mai mic”.

Kilmer a fost diagnosticat pentru prima dată cu cancer la gât în 2014, dar în ciuda tributului brutal pe care l-a luat cancerul, scrie nbcnews.com, Kilmer declara deseori că „nu s-a simțit niciodată prost în legătură cu problemele de sănătate”.

M-am comportat deplasat. M-am comportat într-un mod curajos. M-am comportat bizar pentru unii. Nu neg nimic din toate acestea și nu am regrete, pentru că am pierdut și am găsit părți din mine despre care nu știam că există. Și sunt binecuvântat, declara Kilmer, un fumător de cursă lungă, în Val, documentarul din 2021 despre cariera sa.

Actorul și-a ținut inițial cancerul departe de public, dezvăluindu-l abia în 2017, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe Reddit. A confirmat boala după ce Michael Douglas dezvăluise că atât el, cât și Kilmer luptau împotriva cancerului la gât.

Într-o noapte, m-am trezit brusc vomitând sânge care a acoperit patul ca într-o scenă din „Nașul”, scria Kilmer în memoriile sale din 2020, I’m Your Huckleberry, despre acest incident care avusese loc în 2015, în perioada în care se afla într-o relație cu Cher.

M-am rugat imediat, după care am sunat la 911. Apoi mi-am alertat gazda. Cher a intervenit și ea”.

De asemenea, într-un interviu acordat emisiunii „Good Morning America” de pe ABC în 2020, Kilmer a dezvăluit că a trebuit să fie supus unei traheostomii pentru a putea respira, o procedură invazivă la nivelul gâtului care i-a modificat pentru totdeauna vocea caracteristică.

Mă simt mult mai bine decât par, mă simt minunat. Am fost diagnosticat cu cancer la gât, care s-a vindecat foarte repede. Aceasta este o traheotomie pentru a mă ajuta să respir, deoarece glandele din gât mi s-au umflat.

În ciuda acestei proclamații, anii de tratament împotriva cancerului pot avea un impact teribil și pot lăsa un organism incapabil să se lupte cu boala, spunea Dr. Robert Alter, șeful diviziei de oncologie a capului și gâtului de la Centrul de Oncologie John Theurer din Hackensack Meridian din New Jersey.

„Compoziția organismului din toate aceste elemente diferite poate fi încet dărâmată. Și cred că, dacă ai deficiențe nutriționale, corpul tău devine mai slab și organismul nu mai poate lupta la fel de mult. Ne confruntăm cu unele tipuri de cancer, iar uneori aceste infecții devin copleșitoare.”

Alter, care urmărise Top Gun: Maverick, s-a declarat mișcat de o replică lui Kilmer din film – „Este timpul să renunți”, menționând că în acel moment s-a gândit la toți pacienții care au înfruntat cu curaj boala, dar care mai aveau multe de dat.

Evident, cazul lui Val Kilmer nu este singular însă trebuie recunoscut faptul că există persoane care își pun întrebări precum – Poate credința singură să vindece? Când ar trebui credința să cedeze în fața medicinei? Cum se descurcă familiile cu refuzul de tratament al unei persoane dragi?

Totuși, călătoria lui Kilmer poate fi privită, inclusiv ca pe un avertisment cu privire la limitele vindecării spirituale – dar și o dovadă a puterii convingerilor personale.

Surse:

https://www.yahoo.com/lifestyle/val-kilmer-christian-scientist-beliefs-160432270.html

https://www.esquire.com/entertainment/movies/a64364072/val-kilmer-interview-2005/

https://www.nbcnews.com/news/us-news/years-long-battle-throat-cancer-took-ultimate-toll-acting-great-val-ki-rcna199258

Vă mai recomandăm să citiți și:

Val Kilmer: „Am jucat pentru public, nu pentru profit”. Top Gun, Batman Forever, Tombstone, The Doors

Richard Chamberlain, de la Dr. Kildare la Preotul care a păcătuit iubind. 11 fapte despre legenda hollywoodiană, actorul timid care a dominat televiziunea anilor ’60

Ron Howard, actor vedetă în copilărie, regizor consacrat la maturitate. Avere de peste 200 milioane de dolari

Christopher Plummer și Blestemul lui Von Trapp. Cum Sunetul Muzicii i-a modelat actorului o carieră de 50 de ani, în ciuda urii față de filmul care l-a făcut legendar

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un astronom a descoperit cea mai veche galaxie spiralată din Univers
Un astronom a descoperit cea mai veche galaxie spiralată din Univers
Moda second-hand revine în forță: De ce hainele „cu istorie” sunt noul lux
Moda second-hand revine în forță: De ce hainele „cu istorie” sunt noul lux
Un expert avertizează că strategia SUA în Ucraina a eșuat, ba chiar ar putea face mai rău
Un expert avertizează că strategia SUA în Ucraina a eșuat, ba chiar ar putea face mai rău
O femeie s-a prefăcut timp de 16 ani că este mută. Cum s-a aflat totul?
O femeie s-a prefăcut timp de 16 ani că este mută. Cum s-a aflat totul?
Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!
Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!
Statele Unite își vor reduce prezența în Siria în următoarele săptămâni
Statele Unite își vor reduce prezența în Siria în următoarele săptămâni
Pentru prima dată, roboții au alergat alături de oameni la un semimaraton
Pentru prima dată, roboții au alergat alături de oameni la un semimaraton
Primul copil de mingi cu sindromul Down într-un meci din ATP Tour
Primul copil de mingi cu sindromul Down într-un meci din ATP Tour
Mai mulți șoferi de mașini Tesla susțin că le-a fost modificat kilometrajul
Mai mulți șoferi de mașini Tesla susțin că le-a fost modificat kilometrajul
Arhitectul francez care a „nenorocit” prin „restaurare” Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș și Biserica „Sfântul Dumitru” din Craiova
Arhitectul francez care a „nenorocit” prin „restaurare” Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, Biserica ...
Creierul soldaților de elită ascunde anomalii necunoscute până acum
Creierul soldaților de elită ascunde anomalii necunoscute până acum
Căldura extremă ar putea declanșa o criză de sănătate mintală în deceniile următoare
Căldura extremă ar putea declanșa o criză de sănătate mintală în deceniile următoare
„Primul ministru care după Unire a mers în Transilvania”
„Primul ministru care după Unire a mers în Transilvania”
Senzația de foame poate modifica sistemul imunitar, relevă un studiu
Senzația de foame poate modifica sistemul imunitar, relevă un studiu
Bananele, mai eficiente decât limitarea consumului de sare pentru menținerea tensiunii arteriale
Bananele, mai eficiente decât limitarea consumului de sare pentru menținerea tensiunii arteriale
Medicamentele prescrise frecvent pentru hipertensiune arterială au efecte secundare neașteptate
Medicamentele prescrise frecvent pentru hipertensiune arterială au efecte secundare neașteptate
Iată de ce este mai bine să-ți lași încălțămintea la ușă!
Iată de ce este mai bine să-ți lași încălțămintea la ușă!
Disprețul pentru teatrul românesc al „societății alese” a Bucureștiului, la finalul secolului al XIX-lea
Disprețul pentru teatrul românesc al „societății alese” a Bucureștiului, la finalul secolului al XIX-lea