Home » Cultură » Viitorul cartilor

Viitorul cartilor

Viitorul cartilor
Publicat: 05.07.2007
Cory Doctorow, scriitor canadian: "Multi scriitori se tem ca, in curand, cartile electronice vor deveni un inlocuitor al literei tiparite, datorita progresului tehnologic si schimbarii de generatie a cititorilor."

Sunt destul de sceptic in aceasta privinta: la urma urmei, cartea legata, urmasul codexurilor de odinioara, a supravietuit elegant ieftinirii tot mai accentuate a tehnicilor de tiparire.

Marea majoritate a locuitorilor acestei planete nu sunt si nu vor deveni niciodata cititori pasionati. Insa aceia, mai putini, care apartin acestei categorii de impatimiti isi marturisesc, in majoritatea lor covarsitoare, preferinta pentru lectura de pe hartie, in detrimentul celei de pe ecran.

Sa presupunem insa ca la un moment dat toata lumea isi va dori sa citeasca, in exclusivitate, carti electronice. Sunt de parere ca a cere bani pentru còpii ale unor carti electronice este o dovada de lipsa de simt practic. Bitii au fost si vor fi intotdeauna usor de copiat. Va trebui, prin urmare, sa gasim un alt pretext pentru a primi bani in schimbul a ceea ce scriem. Nu afirm ca e imposibil sa castigi din vanzarea de carti electronice, dar, categoric, nu poti obliga un cititor sa plateasca pentru a avea acces la o informatie ce poate fi copiata gratuit.

Nu ar fi insa prima oara in istorie cand industriasii creatiei ar trece printr-o astfel de tranzitie brutala. Actorii de vode­vil au fost nevoiti la un moment dat sa efectueze trecerea spre show-urile radiodifuzate. Au pierdut astfel controlul asu­pra spectatorilor. Da, s-au castigat bani si de pe urma radioului, dar cine-ar fi putut prezice ca, pentru ca acest lu­cru sa devina realizabil, se va impune crearea licentelor de emisie, inventarea unor noi metode statistice pentru ma­su­rarea audientei si aparitia organismelor care sa veghe­ze, man­datate de stat, la respectarea legalitatii in acest domeniu?

A prezice viitorul industriei cartii e la fel de dificil. Nu stiu cum isi vor castiga traiul scriitorii intr-o astfel de lume viitoare, dar stiu sigur ca nu voi afla niciodata raspunsul daca voi intoarce spatele Internetului. Implicandu-ma in publicarea in format electronic, urmarind ceea ce fac sute de mii de cititori cu cartile mele, distribuite gratuit prin intermediul internetului, obtin cele mai valoroase informatii despre ce va insemna viitorul meu ca scriitor. Acelasi lucru e valabil si pentru cei care imi tiparesc cartile. Oricat de mare ar fi pentru mine miza anticiparii, pentru editorii mei ea e si mai mare. Iata de ce, atunci cand am propus distribuirea gratuita a cartilor mele in format electronic, simultan cu aparitia editiilor tiparite, editorii mei au fost de indata de acord.

S-a dovedit o decizie rentabila. Aceasta cercetare a pietei prin oferirea gratuita a editiilor electronice a ajutat la vanzarea editiilor tiparite. Mai mult chiar, largirea publicului care ma citeste mi-a deschis considerabil aria activitatilor, aducandu-mi cereri de articole bine platite, un post universitar, mai multe contracte de traducere a cartilor mele. Entuziasmul fanilor mei nu a ajutat doar la vinderea cartilor, ci m-a ajutat sa-mi vand si abilitatile.

N-a existat nici o alta epoca in istorie in care populatia acestei planete sa citeasca atat de mult. Internetul este paradisul, prezent si viitor, pentru cei care vor sa-si castige existenta scriind.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase